Higijena ruku – Sredstvo za dezinfekciju potrebno je nanijeti u količini od 1 do 2 ml na suhe i čiste dlanove. Preporučuje se uposlenicima nošenje zaštitnih rukavica za ruke.

Prozračivanje prostora – Prozračivanje prostorija najmanje dva puta dnevno u trajanu od pola sata

Čišćenje prostora – Dodirne površine kao što su ručke na vratima, ručke na prozorima, radne površine, tipkovnice, česme u toaletima i kuhinjama te druge dodirne površine koje koristi veći broj osoba neophodno je dezinficirati na početku i na kraju svake smjene a najmanje 2 puta dnevno.

Dnevno mjerenje temperature – Svi uposlenici imaju obavezu mjeriti temperaturu svaki dan prije dolaska na posao, te u slučaju povećane tjelene temperature ne dolaze na posao već se javljaju telefonom nadređenoj osobi i doktoru porodične medicine.

Djeca i uposlenici sa hroničnim bolestima ili u doticaju s hroničnim bolesnicima – Preporučuje se ostanak kod kuće djece i uposlenika sa hroničnim bolestima ( respiratornim, kardiovaskularnim, dijabetesom, malignim bolestima, djece s većim tjelesnim oštećenjima) kao i djece čiji roditelji ili ukućani imaju jednu od navedenih bolesti.

Fizičko udaljavanje od 2 m – Fizički razmak od najmanje 2 metra u zatvorenom prostoru posebno provode uposlenici u odnosu na druge uposlenike, te se fizički razmak preporučuje održavati kada je god moguće između uposlenika i djece, s iznimkom njege djeteta koja se provodi u što kraćem vremenu.

Organizacija rada s djecom

– Uposlenicima se preporučuje nošenje maske za lice,
– odgojno – obrazovne grupe s manjim brojem uvijek iste djece ( grupa broji 9 djece i jedan odgajatelj, ukupno 10 osoba u jednoj prostoriji ),
– za jednu grupu brine se jedan odgajatelj odnosno dva bez „preklapanja“,
– izbjegava se fizički kontakt iz jedne grupe s drugom djecom, roditeljima druge djece i drugim uposlenicima ustanove,
– svaka grupa boravi u jednoj odgovarajućoj prostoriji,
– odgajatelj s djecom provodi što je više moguće vremena na otvorenom,
– krevetići za dnevni odmor djece,
– stolovi za jelo i školske klupe postavljaju se tako da djeca leže odnosno sjede na udaljenosti od 2 metra i to svako dijete na istom mjestu.

Organizacija prostora

– Prostorija što veće površine i visine, prozračna i osunčana,
– prostorija je vratima odvojena od prostorija u kojima borave druge skupine,
– prostorija se može provjetriti vanjskim zrakom,
– organizirana prehrana prehrana djece ( obroci se dostavljaju u prostoriju te konzumiraju u prostoriji )
– prolazak kroz zajedničke prostorije se izbjegavaju, a ako je neophodno, prolaz kroz zajedničke prostorije se organizira na način da u isto vrijeme prolaze djeca i odgajatelj iz jedne odgojno – obrazovne skupine dok druge osobe ne prolaze u isto vrijeme, uz poticanje djece da kod takvih prolaza ne dotiču površine ili predmete.

Primopredaja djece
– Roditelji dovode i odvode djecu u ustanove da način da ne ulaze u ustanovu već dolaze do ulaza pri čemu zadržavaju distancu od najmanje 2 metra u odnosu na druge roditelje i djecu. Dijete odgajatelj preuzima ili prepušta roditelju ispred ulaza u ustanovu, primjereno dobi djeteta.

Dezinficijenci – Na ulazu u vrtić, na nekoliko dostupnih mjesta, postavljeni dozatori s dezinficijensom za dezinfekciju ruku.

JU Dječije obdanište “KOLIBRI” Gradačac

A.Osmičić