Ministar za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona Zlatan Muratović primio je danas kompozitora Asima Horozića sa kojim je razgovarao o unaprjeđenju kvaliteta kulturnih aktivnosti na području Tuzlanskog kantona.

Povod za posjetu, kompozitora prve velike bosanskohercegovačke opere „Hasanaginica” i redovnog profesora na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli Horozića, bilo je predstavljanje budućih projekata sa posebnim akcentom na operi „Derviš i smrt” kao i solo pjesama na tekstove bosanskih sevdalinki pod nazivom „Nove sevdalinke”.

Ministar Muratović ovom je prilikom istaknuo značaj umjetničkog opusa i djelovanja Asima Horozića, te naveo da „su društvene prilike takve da se nažalost trenutno dovoljno ne valorizuje rad istaknutih umjetnika u oblasti kulture, ali da je Ministarstvo usmjereno na stvaranje pretpostavki za poboljšanje stanja”. „Resorno ministarstvo raspolaže određenim sredstvima i odlučno je u namjeri da uspostavi kriterije kojima će podržati realizaciju svih projekata kojima se doprinosi unaprjeđenju kvaliteta kulturnih aktivnosti na području Tuzlanskog kantona”, kazao je ministar Muratović.

Opus Asima Horozića obuhvata opere „Aska i vuk”, „Zmaj od Bosne”, koncertna djela za klarinet i orkestar “Kapija” te mnogobrojna druga muzička djela a današnji sastanak bio je prilika i da se naglasi važnost uloge onoga koji edukuje buduće akademske građane na polju muzičke umjetnosti.