Fon der Belen je naglasio da Republika Austrija daje punu podršku Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastao se u Beču s predsjednikom Republike Austrije Aleksanderom Fon der Belenom (Alexander Van der Bellen). Tokom razgovora je istaknuto da su bilateralni odnosi BiH i Austrije na izuzetno visokom nivou, te da između dvije zemlje nema otvorenih pitanja.

Naglašeno je da postoji prostor da se ekonomske i kulturne veze dvije zemlje dodatno ojačaju, te da bitnu ulogu u tome može imati brojna bosanskohercegovačka dijaspora u Austriji.

Razgovaralo se o aktuelnoj situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa i teškim posljedicama koje će ona imati po zdravlje ljudi i ekonomiju.

Predsjedavajući Džaferović je informirao predsjednika Fon der Belena o političkoj situaciji i odnosima u Bosni i Hercegovini, kao i o koracima koje naša zemlja poduzima na evropskom putu, s ciljem da naredne godine dobije kandidatski status.

Džaferović je zahvalio Fon der Belenu za svesrdnu podršku koju u tom smislu Republika Austrija, ali i zvaničnici iz ove zemlje koji su angažovani u institucijama EU i drugim međunarodnim organizacijama u našoj zemlji, pružaju Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Fon der Belen naglasio je da Republika Austrija daje punu podršku Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu. Posebno se interesovao za migrantsku krizu i naglasio da je Republika Austrija spremna da pomogne BiH.

Razgovaralo se i o situaciji u regionu, kao i odnosima BiH sa susjednim državama.

Predsjedavajući Džaferović je posebno zahvalio predsjedniku Fon der Belenu za poruku podrške i solidarnosti koju je poslao uime Republike Austrije tokom obilježavanja 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

Džaferović je uputio poziv predsjedniku Fon der Belenu za zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini, koji je predsjednik Austrije prihvatio, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(Dnevni avaz)