U čast dolaska predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, danas će ispred predsjedničke palate bit će upriličena ceremonija svečanog dočeka s vojnim počastima, gdje će ga dočekati predsjednik Republike Albanije Ilir Meta.

Nakon toga bit će održan tête-à-tête sastanak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i predsjednika Republike Albanije Ilira Mete, a zatim i bilateralni sastanak zvaničnih delegacija Bosne i Hercegovine i Republike Albanije. Po završetku sastanaka planirana je konferencija za novinare, na kojoj će se medijima obratiti predsjedavajući Džaferović i predsjednik Meta.

Predsjedavajući Džaferović sastat će se i s premijerom Republike Albanije Edijem Ramom.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović će posjetiti i Groblje narodnih heroja i položiti cvijeće na spomen-obilježje „Majka Albanija“.

Predsjedavajući Džaferović će boraviti i u Kodžasu i Boraki u okrugu Drač, gdje će se sastati s Bošnjacima koji u velikom broju žive na tom području.

Predsjednik Republike Albanije Ilir Meta će u čast predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića upriličiti i svečanu večeru u predsjedničkoj palati „Brigada“ .

U utorak, 6. oktobra 2020. godine, predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović sastat će se predsjednikom Parlamenta Republike Albanije Gramosom Ručijem.

Planiran je i susret s gradonačelnikom Tirane Erionom Veliajom, koji će predsjedavajućem Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću uručiti Ključ grada Tirane.   

U delegaciji koju predvodi predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović su i ambasador Bosne i Hercegovine za Republiku Albaniju Nusret Čančar te savjetnici članova Predsjedništva BiH Milorada Dodika i Željka Komšića Radovan Kovačević i Davor Vuletić, najavljeno je iz Predsjedništva BiH.