Polaznici obuke Uči, misli i djeluj organiziranoj od straneInstituta za razvoj mladih KULT u Sarajevu, Nerma Džaferović iMirza Mujdžić -Jojić su u sklopu obuke pokrenuli lokalnugradađansku inicijativu u Gradačcu pod nazivom “Eko kutak”.

Inicijativu implementira Udruženje KULT Gradačac uz podrškuInsitituta za razvoj mladih KULT i Ambasade KraljevineŠvedske. 

Kao jedna od aktivnosti projekta jeste dvodnevna radionica kojase održala u periodu 29.-30.07.2019. u prostorijama Društvenogcentra u Vidi na Popovači.

Teme radionica su bile društveni angažman u lokalnoj zajednici, te ekologija I recikliranje. Radionicu na temu društvenogangažmana su vodili koordinatori projekata, a o ekologiji I recikliranju učesnicima je nešto više rekla dipl.prof. biologijeEmina Džidić.

Nerma Džaferović, Mirza Mujdžić – Jojić (koordinatorilokalne građanske inicijaticve):

“Ovom inicijativom prvenstveno želimo da iskoristimo potencijale koji su zanemareni i nedovoljno iskorišteni u našoj lokalnoj zajednici. Pored toga cilj nam je i da mladima podginemo svijest o važnosti ekologije, recikliranja i očuvanja okoliša. Jezero Hazna ima dosta potencijala i prostora koji bi se mogao urediti.Upravo iz tog razloga uređenjem jezera Hazna i pravljenjem “eko kutka” želimo mladima da obezbijedimo prostor u kojem će moći kvalitetno provoditi svoje slobodno vrijeme.Time ćemo doprijeniti i boljem iskorištavanju resursa. Povećati ćemo učešće građana i mladih u uređenju svoje lokalne zajednice, te ćemo povećati turizam i posjećenost jezera Hazna. Također želimo da rekonstruiramo i obnovimo ljulju u gradskom parku jer narušava vizuelni izgled samog parka, ali i što je još važnije predstavlja opasnost za djecu s obzirom na njenu konstrukciju koja je u lošem stanju i lance koji su pokidani.“

Osim što su nešto naučili I stekli nova iskustva, učesnici su naradionicama prebrodili I neke strahove, kaže IsmarAjkunić(15). “Ovo je bilo nešto novo za I izazovno za mene. Za nekoga ko ima strah od komuniciranja s ljudima I prezentiranjapred velikom grupom ovo je bio veliki korak koji mi je otvorionova vrata na način da mi je pružio priliku da se toga napokon oslobodim. Radionice su bile super, teme o kojima smorazgovarali su bitne za čitavo čovječanstvo, a organizacija je bilabesprijekorna!”.

Naravno, I nova poznanstva su neizostavna, kaže AjlaAdemović(16). “Dolazeći na radionice, primjetila sam da svi mi bez obzira na naše godište, dijelimo slična mišljenja I uvažavamo ih. Pored toga što sam saznala dosta novih stvari I došla do još boljih ideja za očuvanje okoline, upoznala sam I dosta veoma zanimljivih I dragih osoba. Također sam kroz overadionice uspjela donekle pobijediti strah od pričanja predvelikom grupom ljudi, što mi je ponekad predstavljaloproblem.”.

Vedran Mujić (18), član projektnog tima: “ U ova dvaprethodna dana sam bogatiji za mnogo predivnih iskustava! Zaista je lijepo vidjeti da se dešavaju tako pozitivne stvari I u našem gradu I drago mi je što sam dio ove priče.”

Ovim putem se pozivaju svi mladi u Gradačcu da se uključe u ostale aktivnosti kako bi podržali inicijativu “Eko kutak” I učinili mali korak ka velikoj promjeni!

Sve aktivnosti I obavijesti vezane za inicijativu možete pratitiputem Facebook profila koordinatora : https://www.facebook.com/nerma.dzaferovic

https://www.facebook.com/mirza.mujdzic.3

ili im pisati na e-mail: nermadzaferovic11@gmail.com                                       jojic15mujdzic@gmail.com