Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i ministrica zdravstva Dajana Čolić prisustvovali su danas svečnom potpisivanju Ugovora za nabavku softvera za potrebe integrisanog zdravstvenog informacionog sistema zdravstvenih ustanova i Zavoda zdravstvenog osiguranja TK i nadogradnje postojećeg sistema. Radi se o projektu koji će napraviti veliki iskorak u kvaliteti zdravstvenog sistema na području TK a čija je vrijednost 9,2 miliona KM.

Prema riječima premijera Halilagića radi se o najvećem projektu kada je u pitanju cjelokupni zdravstveni sektor na području TK. „Jedna od mjera koje je Vlada Tuzlanskog kantona postavila pred sebe, u smislu realizacije jeste uvođenje elektronskih knjižica, i evo vrlo brzo smo došli u poziciju implementacije te mjere kao jednog ukupnog sistema”, kazao je ovom prilikom premijer Halilagić naglašavajući da će Vlada TK biti na raspolaganju kada je u pitanju implementacija ovog značajnog projekta.

„Prednosti ovog sistema su da on obuhvata sve one elemente koji su potrebni za nesmetano funkcionisanje zdravstvenog sistema, kazao je ovom prilikom direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja TK Denis Husić naglasivši da “u prvom redu govorimo o uspostavi medicinskog kartona odnosno softverske funkcionalnosti, elektronske knjižice i radioloških dijagnostičkih softverskih funkcionalnosti koje će u velikoj mjeri pomoći u pružanju dijagnostičkih usluga, skraćenju puta pacijenata kao i o informatičkom laboratorijskom sistemu.”

Uspostava integrisanog informatičkog sistema u zdravstvu na području TK ovim će biti zaokružena nakon gotovo 15 godina priprema, a prve benefite bi pacijenti i osiguranici sa područja TK trebali osjetiti za 60 dana.

Ministrica zdravstva TK Dajana Čolić naglašava da „dolazimo do momenta koji znači kraj birokratskog procesa ali početak jedne nove ere za osiguranike na području TK. To konkretno za naše građane znači da nema više čekanja za ovjeravanje knjižica. Samim provlačenjem elektronskih kartica će se dobiti podaci da li je uplaćeno zdravstveno osiguranje ili nije i nema čekanja na recepte. Dakle, putem ovog sistema informacija iz ordinacije ide u apoteku i pacijenti odmah mogu da dižu lijekove, kao i sve procedure vezane za CT ili magnetnu rezonancu, nema više ovjeravanja uputnica”, kazala je resorna ministrica.

Ovom prigodom također je naglašeno da prednosti ovog sistema jesu za korisnika ali i za zdravstveni sistem u smislu kontrole i praćenja stanja, a očekuje se i da uspostava sistema dovede i do značajnijih ušteda u oblasti zdravstva.