Struka u ovom momentu ne može dati precizan odgovor koliko su strah od moguće zaraze koronavirusom te razne mjere zabrane koje su bile na snazi ostavile traga na mentalno zdravlje građana u našoj zemlji.

Pokušaj samoubistva

Prema riječima prof. dr. Mevludina Hasanovića, načelnika Odjela socijalne psihijatrije Klinike za psihijatriju UKC-a Tuzla, tek će se vraćanjem u normalno stanje i rutinu pokazati u kakvom su stanju ne samo pojedinci već i cijelo društvo.

-Na Klinici na kojoj radim u ovom periodu bio je smanjen broj pacijenata. Ali zabrinjava što je stanje najvećeg broja onih koji su tražili što hitniju pomoć bilo povezano s pandemijom. Čovjeku koji je prethodno radio u Hrvatskoj, nakon što se pokušao vratiti na posao jer je zbog pandemije boravio u BiH, javljeno je da je izgubio radno mjesto. Nakon toga pokušao je izvršiti samoubistvo. On, naravno, nije jedini kome je bila potrebna naša pomoć – kaže Hasanović, ne krijući da je zabrinut šta će se dešavati kad se suočimo s posljedicama koje su prethodni mjeseci ostavili na nama.

Naš sagovornik vrijeme izolacije smatrao je dobrom mogućnošću da porodice, konačno, bez žurbe budu posvećene same sebi, da više vremena provode zajedno…

No, dodaje, praksa je pokazala i drugu stranu izolacije, u kojoj je, upravo zbog višednevne upućenosti jednih na druge, u pojedinim porodicama dolazilo do teških trauma, koje neminovno vode njihovom raspadu.

Mevludin Hasanović: Izolacija ima dvije strane

Stare navike

Prof. Hasanović smatra da se ne bi bilo teško prilagoditi starim životnim navikama kad bi, kad sve prođe, postojali isti životni uvjeti kao i prije pandemije. 

Svako ko misli da će sve biti normalno, samo da korona i zabrane prođu, u velikoj je zabludi – dodaje Hasanović.

U vremenu koje dolazi, navodi on, suočavanje s posljedicama pandemije tek dolazi.

Izolacija otkrila preljubnike

Imao sam slučajeve da je upravo izolacija, gdje su danima muževi, supruge, djeca bili zatvoreni u stanu, upućeni jedni na druge, otkrila nevjerstvo supružnika. Našu pomoć su tražile žene koje su bile na ivici nervnog sloma jer njihovi muževi, jednostavno, nisu uopće komunicirali s njima. Provodili su vrijeme na Facebooku sa svojim ljubavnicama. No, to je ništa šta će tek biti kad mnoge porodice shvate da nemaju od čega da žive i da svoje ponašanje i prioritete moraju što hitnije mijenjati.

Izvor: Avaz