U nedjelju 7. juna područje TK obuhvatilo je veliko nevrijeme sa pljuskovima i gradom. Oštećeni su Lukavac, Srebrenik, Kalesija, Gračanica, a među njima Gradačac i ostali.

Shodno tome da je Gradačac voćarski kraj, štete se još uvijek zbrajaju. Ovogodišnjeg uroda skoro da i neće biti, a i naredna godina će biti loša jer su sadnice znatno oštećene. Pored voćnjaka oštećeni su plastenici, usjevi i ostala poljoprivreda.

Gradačac je godinama u sistemu protivgradne zaštite, međutim u periodu najintenzivnijih padavina (18:09-18:27 sati) na snazi je bila zabrana zbog avio-saobraćaja.

Predstavnici Gradske uprave posjetili su oštećene u ponedjeljak, a gospodin Sevret Unkić navodi da je šteta na njegovim voćnjacima (10,5 hektara) po ličnoj procjeni oko 100.000 KM. Situaciju je dodatno otežalo loše vrijeme koje se nastavilo do četvrtka.

CZ grada Gradačac je pozvala građane da prijave štetu do 17.06.2020. godine, ali poslije prijave naravno izlazi komisija na teren. Dok se ne završi pricjena, pa odluka o visini sredstava, poslije i isplate koje često kasne oštećeni su nažalost prepušteni sami sebi.

A.Osmičić