Od formiranja Predstavničkog doma parlamenta BiH u decembru 2018. godine, zaključno s oktobrom ove godine, samo troškovi putovanja poslanika van BiH, bez dnevnica, iznosili su 109.564 KM.

Sudeći prema podacima Sektora za finansije Sekretarijata Zajedničke službe parlamenta BiH, najskuplje putovanje bilo je na drugo zasjedanje Stalnog odbora Parlamentarne skupštine Mediterana, koje je održano 4. i 5. jula ove godine u Milanu u Italiji, a na koje je potrošeno 13.422 KM.

Tada je delegaciju parlamenta BiH predvodila Borjana Krišto, u to vrijeme predsjedavajuća Predstavničkog doma parlamenta BiH, a u pratnji su bili Dubravko Brdar, šef Kabineta predsjedavajuće, Tea Manilović i Amila Žujo iz Sektora za međunarodne odnose i protokol Parlamentarne skupštine BiH te vozač Josip Bešlić.

Borjana Krišto je rekorder i kada je u pitanju destinacija na koju je potrošeno najmanje novca, a to je posjeta Zagrebu, i to samo nekoliko dana nakon imenovanja na tu funkciju. Ona je, naime, 12. decembra prisustvovala saborskoj raspravi o Prijedlogu deklaracije Hrvatskog sabora o položaju hrvatskog naroda u BiH, a troškovi tog putovanja iznosili su 532 KM.

Kada je riječ o mjesecima, poslanici su na putovanja van BiH najviše potrošili u aprilu ove godine – 24.664 KM, a taj mjesec najviše je potrošeno na 99. Rose Roth seminar Parlamentarne skupštine NATO-a u Antaliji, na kojem su bili Nikola Lovrinović, poslanik HDZ-a u Parlamentarnoj skupštini BiH, i Željko Grubešić, sekretar delegacije Parlamentarne skupštine BiH u PS NATO. U aprilu su poslanici, osim u Antaliji, bili i u Beogradu, Podgorici, Briselu i Beču.

Među najaktivnijim poslanicima kada su u pitanju putovanja van BiH bio je pomenuti Lovrinović, koji je u januaru ove godine boravio u Briselu, u aprilu u Antaliji i u Briselu, dok je krajem maja i početkom juna posjetio Bratislavu. Sudeći prema podacima o putovanjima poslanika, najskuplji su bili odlasci u Beč, Strazbur i Milano, s obzirom na to da je samo jedan radni dan bh. delegacije parlamentaraca na tim destinacijama koštao najmanje po 10.000 KM.

“Država BiH imaće malo koristi od tih atraktivnih putovanja pojedinih parlamentaraca. Da cinizam bude veći, dobar dio tih parlamentaraca u svojim nastupima više zagovara interese susjednih država, ali nisu gadljivi na novac koji dolazi iz kase države koju često i vani omalovažavaju”, rekla je Tanja Topić, politička analitičarka iz Banjaluke.

Ono što je zanimljivo jeste da u periodu ovih putovanja parlament BiH praktično nije ni radio, odnosno poslanici uopšte nisu zasjedali s obzirom na to da nije bilo dogovora o formiranju Savjeta ministara BiH, ali to nije bila prepreka da redovno primaju plate i naknade.

“Da bi se nešto promijenilo potrebno je iz korijena promijeniti matricu ponašanja u ovom društvu. Građani bi morali početi razmišljati kao poreski obveznici tražeći da se opravda svaka potrošena marka njihovog novca, a ne da iste političare nagrađuju ponovnim izborom”, rekla je Topićeva.

Izvor: RTV Slon