Nakon stabilizacije vremenskih prilika i pada temperatura, pogoršan je kvalitet zraka u većini gradova centralne, sjeverne i sjeveroistočne Bosne.

Prema podacima s mjernih stanica, jutros je zrak najzagađeniji u Tuzli i nezdrav je, izmjereni indeks kvaliteta zraka iznosio je 178, a vrijednost PM2,5 čestica 82.

Poslije Tuzle, jutros su najzagađeniji Zenica i Visoko, gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 167 i 162, gdje je, također, zrak nezdrav, kao i u Živinicama, gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 159.

Pogoršan je kvalitet zraka i u glavnom gradu BiH i nezdrav je, a indeks kvaliteta zraka u 7 sati iznosio je 156, a vrijednost PM10 čestica 76, kao i u Ilijašu, gdje je, također, indeks kvaliteta zraka iznosio 156, a vrijednost PM10 čestica 66.

U takvoj situaciji s kvalitetom zraka iz Eko akcije upozoravaju na moguću pojavu pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i dišnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.

Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali.

U Goraždu, Jajcu i Lukavcu indeks kvaliteta zraka iznosio je 127, 124 i 121 i na području tih gradova nezdrav je za osjetljive grupe stanovništva.

Oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca trebali bi smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. Svi ostali trebali bi ograničiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica (PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO). 

Izvor: Avaz