Danas počinje 14. Evropsko rukometno prvenstvo (EHF 2020) koje će se do 26. januara igrati u Austriji, Norveškoj i Švedskoj.

Na njemu će prvi put nastupiti reprezentacija Bosne i Hercegovine koja će u grupi D igrati sa selekcijama Francuske, Norveške i Portugala.

Bilal Šuman, selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, odabrao je 19 igrača koji će u svom debitantskom nastupu na evropskim prvenstvima ući u istoriju bh. rukometa: Golmani Benjamin Burić i Nebojša Grahovac, krila: Alen Ovčina, Srđan Predragović, Ibrahim Haseljić; bekovi: Mirsad Terzić, Nikola Prce, Marko Panić, Josip Perić, Dejan Malinović, Ivan Karačić, Marko Tarabocchia, Igor Mandić, Dino Hamidović, Marin Vegar, Mirko Herceg; pivoti: Muhamed Toromanović, Vladimir Vranješ i Senjamin Burić. Ovo Evropsko prvenstvo prvo je koje se igra u tri države i ujedno će biti prvo u novom, proširenom formatu sa 24 reprezentacije.

Rukometaši Bosne i Hercegovine će igrati u grupi D Evropskog prvenstva u norveškom Trondheimu, gdje će im protivnici biti domaćin Norveška, Francuska i Portugal.

U drugi krug plasiraće se po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake od šest grupa. U tom drugom krugu formirat će se dvije nove grupe sa po šest selekcija, odakle će po dvije najbolje izboriti plasman u polufinale i borbu za medalje. Trećeplasirani iz te dvije grupe igraće utakmicu za peto mjesto.

Prvu utakmicu rukometni “Zmajevi” igraće sutra protiv Norveške sa početkom u 20:30 sati. Slijedi duel sa Portugalcima dva dana kasnije, te sa Francuzima 14. januara.