Posljednje pripreme pred početak nove školske godine su pri kraju. Roditelji u Republici Srpskoj, za set udžbenika od prvog do devetog razreda izdvojiće između 15 i 152 marke, bez udžbenika stranih jezika.

Kažu da se, posebno ako u porodici imaju dva školarca, na taj izdatak pripremaju i po nekoliko mjeseci, a nerijetko kupuju i polovne knjige. Slično je i u Federaciji BiH.

Skupo je, snalazimo se, posuđujemo, ali za djecu se mora imati – to su rekli novinarima roditelji koji su zatečeni u kupovini udžbenika.
U Federaciji BiH u novoj školskoj godini biće omogućena nabavka besplatnih udžbenika za učenike drugih razreda. To će se prvenstveno odnositi na one koji su u stanju socijalne potrebe, na području svih deset kantona.

Spisak odobrenih udžbenika za ovu školsku godinu, u Federaciji Bosne i Hercegovine je dostavljen svim pedagoškim zavodima i objavljen na web stranici Federalnog ministarstva obrazovanja već početkom juna ove godine.

Udžbenici nisu jedino što je potrebno da se kupi za početak nove školske godine, navode naši sagovornici, s obzirom na to da se i dio budžeta troši i na školski pribor i opremu, kao i novu odjeću i obuću a za bh. standarde to nije zanemariv trošak.

Izvor:BHRT