Ljetni raspust je gotov i školarci u većem dijelu Bosne i Hercegovine danas će sjesti u školske klupe.

Kako je ranije najavljeno iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, nova školska godina počinje 2. septembra, u osnovnim i srednjim školama, u devet kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iznimka je Zapadnohercegovački kanton gdje će učenici u školske klupe sjesti 9. septembra, kao i prvačići u školama Posavskog kantona.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i ove godine sa svim kantonalnim ministarstvima obrazovanja potpisalo ugovore o finansiranju i sufinansiranju nabavke besplatnih udžbenika, i to za učenike drugih razreda devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja, prvenstveno za one koji su u stanju socijalne potrebe. Iz Budžetu je za ovu godinu izdvojeno 600.000 KM.

Zimski raspust i većem dijelu FBiH počinje 31.12. i traje do 29.1.2020. godine dok u školama koje održavaju nastavu po hrvatskom planu i programu, zimski raspust počinje sedam dana ranije i imaju proljetni raspust. U RS-u učenici odmaraju od 27.12. do 20.1.2020. godine. Nastava u svim školama završava najkasnije do 19. juna 2020. godine.