Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar izjavio je danas u Sarajevu da su u posljednja 24 sata u FBiH testirane 374 osobe od kojih je 27 bilo pozitivno na koronavirus. Pehar je rekao da je do danas u FBiH ukupno testirano 6.174 osobe, te da je od tog broj pozitivno na koronavirus 588.

“Među njima je nešto veći broj žena i to 320, a muškaraca 268. Najviše zaraženih je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji 202 i Zapadnohercegovačkoj županiji 68, a po gradovima najviše zaraženih je u Čitluku 74, Mostaru 66, Sarajevu 52, Tuzli 49 i Širokom Brijegu 48 . Što se tiče hospitaliziranih pacijenata u FBiH ih je 63. Aktivno je u FBIH zaraženo 526 osoba, a oporavljenih je 38. Očekujemo da će broj oporavljenih u narednom periodu rasti. Od 24 smrtna slučaja 11 je žena, a 13 muškaraca. Dvije trećine umrlih su u dobnoj grupi iznad 65 godina”, kazao je Pehar.

Odgovarajući na novinski upit o tome kakvo je zdravstveno stanje štićenika u domovima i centrima za stare i nemoćne osobe u FBiH, koji su najveći rizici s kojima se susreću te postoji li plan akcije u slučaju scenarija iz Hrvatske kada je koronavirus dospio i u staračke domove, Pehar je potcrtao kako prema podacima kojima raspolaže Federalni zavod za javno zdravstvo, osim slučaja proboja u dom u koji su smješteni umirovljeni vjerski službenici u Čitluku, do sada nije bilo takvih slučajeva u drugim takvim ustanovama u FBiH.

“U našem kriznom planu koji je usvojen od strane Vlade FBiH mi smo i pretpostavljali i postavili za ciljeve da se naše aktivnosti usmjere u cilju da u ustanove bolničke zdravstvene zaštite i ustanove socijalne skrbi virus ne uđe, odnosno da uđe u što je manje mogućoj mjeri. Do sada smo uspjeli u tim nakanama”, dodao je Pehar ističući da su epidemiolozi Zavoda u petak obišli ustanove u Pazariću, Sarajevu i u Ljubuškom, a da se danas se nalaze u Fojnici i Bakovićima.

“Svim uposlenicima i menadžmentu ustanova u kojima su smještene osobe starije životne dobi i pripadnici drugih kategorija upućujem apel da poduzmu maksimalne napore i organiziraju rad svojih ustanova, te da na najveći mogući način osiguraju sigurnost štićenika, a mi ćemo im svi u toj nakani pomoći. Štićenici ne napuštaju ustanove, posjeti su zabranjeni, i jedini je mogući unos da uposlenici tih ustanova u onoj fazi kada nisu bolesni a možda su nosioci virus unesu u te ustanove. Iz primjera Hrvatske vidimo kakvi rezultati budu kada se takav virus unese među tu posebno osjetljivu populaciju”, kazao je Pehar.

Federalno ministarstvo zdravstva

A.Osmičić