Član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar je u današnjem obraćanju kazao da su u posljednja 24 sata u Federaciji BiH testirana 573 uzorka od kojih je 14 bilo pozitivno na Covid-19.

Po njegovim riječima, do današnjeg dana u FBiH je testirano više od 15 hiljada osoba, tačnije 15.058 osoba, a potvrđenih uzoraka je kod 840 osoba.

– Spolna distribucija govori da još uvijek imamo Covid-19 češće pozitivan kod žena – 454 uzorka ili 54 posto, dok je kod muškaraca to 46 posto – kazao je Pehar.

Govoreći o stanju u kantonima, naveo je da je i dalje  najveći broj pozitivnih uzoraka u Hercegovačko-neretvanskom kantonu – 241, zatim Zeničko-dobojskom kantonu 142, Kantonu Sarajevo 113, Zapadnohercegovačkom 83, Tuzlanskom kantonu 81, Unsko-sanski kanton ima 79 pozitivnih uzoraka, u Livanjskom kantonu je 41, Srednjobosanskom 37 , Bosanskopodrinjskom kantonu  20 i u Posavskom tri.

Pehar je naveo da je hospitalizirano 49 pacijenata koji su pozitivni na Covid-19, od kojih je pet težih, odnosno pet se nalazi na respiratoru.

– Sa današnjim danom imamo evidetirano oporavljenih ukupno 278 pacijenata na prostoru Federacije BiH, dok su u posljednja 24 sata  22  pacijenta ozdravila od ove bolesti. U zadnjih nekoliko dana nismo imali novih smrtnih slučajeva, tako da još uvijek taj broj iznosi 32 smrtna ishoda – naveo je Pehar.

Napomenuo je da je više od dvije trećine smrtnih slučajeva u dobnoj skupini starijih od 65 godina.  

– Danas su me kolege u Federalnom zavodu za javno zdravstvo podsjetile da je točno prije tri mjeseca ekipa epidemiologa iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo bila na graničnom  prijelazu u Doljanima, gdje smo propratili autobus kineskih turista koji je u tom periodu, kada je bila proslava kineske nove godine, došao u turistički posjet Bosni i Hercegovini. Dan poslije smo stavili pod zdravstveni nadzor kamp kineskih radnika kompanije koja obavlja poslove na izgradnji autoputa u Hercegovini – kazao je Pehar.

Zahvalio je svima koji su u posljednja tri mjeseca vrlo predano radili na način na koji je to osmišljeno kriznim planom.

– Taj rad je urodio plodom da danas imamo prihvatljivu epidemiološku situaciju – naveo je Pehar. (FENA)

A.Osmičić