Cijene nafte pale su u petak na svjetskim tržištima ispod 42 dolara, pritisnute rastom zaliha i rekordnim dnevnim porastom broja novozaraženih u SAD.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržšitu pala je za 46 centi, na 41,89 dolara. Na američkom tržištu barel se prodavao po 51 cent nižoj cijeni, od 39,11 dolara, prenio je Reuters.

Trgovci su se u petak ponovo usredsredili na podatke o novozaraženima u SAD.

– Na pomolu je dalji gubitak radnih mjesta, s obzirom da nekoliko država ponovo uvodi restriktivne mjere zbog suzbijanja zaraze. Amerika je još uvijek na velikim mukama zbog pandemije i to nije dobra vijest za izglede za naftnu potražnju – rekao je Stiven Brenok iz brokerske kompanije PVM, prenio je Tanjug.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) povisila je u petak procjenu potražnje za naftom u 2020. na 92,1 miliona barela dnevno, zbog manjeg od očekivanog pada potražnje u drugom kvartalu.

Upozorila je ipak da širenje Covida-19 predstavlja rizik za prognoze.

– Tržište nafte nedvosmisleno je ostvarilo napredak … ali veliki broj slučajeva korona virusa, a u nekim zemljama i njihov znatno pojačan rast, uznemirujući su podsjetnik da pandemija nije pod kontrolom – ističe IEA. (BiznisInfo)