Nakon naredbi nadležnih institucija u Federaciji BiH o zabrani kretanja osobama starijim od 65 godina, Humanitarna organizacija “Merhamet” MDD je u svim svojim regionalnim i osnovnim odborima koji imaju svoje javne kuhinje organizirao dostavu toplih obroka na kućne adrese korisnika na koje se zabrana kretanja odnosi.

Prema riječima predsjednika HO “Merhamet” MDD Kenana Vrbanjca, takvih korisnika je blizu 1.000.

Topli obroci

– Osim toga, “Merhametovi” uposlenici i volonteri na kućne adrese obilaze i 1.200 korisnika u okviru projekta “Kućna njega” i njima dostavlja pakete sa hranom i sredstvima za higijenu. “Merhamet” se potrudio da na taj način zaštiti svoje najugroženije korisnike – kazao je Vrbanjac.

Takve aktivnosti provode “Merhametovi” regionalni odbori Sarajevo, Tuzla, Travnik, Maglaj, Zenica, Bihać, Mostar i Banja Luka.

Inače, “Merhamet” u svojim javnim kuhinjama širom BiH svakodnevno priprema tople obroke za oko 8.000 socijalno ugroženih osoba. Osim toga, oko 30.000 socijalnougroženih osoba povremeno prima pomoć „Merhameta“.

Stotine poziva

– Zbog korisnika koji obroke preuzimaju u našim kuhinjama i njihovim punktovima, „Merhamet“ je, nakon pojave pandemije koronavirusa i nakon donošenja mjera nadležnih institucija u našoj zemlji, prilagodio rad i aktivnosti svojih kuhinja. Radi prevencije i sigurnosti naših korisnika, „Merhametove“ narodne kuhinje su prilagodile radno vrijeme, odnosno produžile vrijeme podjele obroka svojim korisnicima kako bi se izbjegle veće gužve u kuhinja i punktovima gdje se obroci dijele – kazao je Vrbanjac.

Dodao je da su u „Merhametovim“ kuhinjama poduzete i sve dodatne higijenske mjere, koje podrazumijevaju stalnu dezinfekciju kuhinja i zaštine mjere osoblja koje radi u narodnim kuhinjama, ali i korisnika.

– U novonastaloj situaciji, „Merhamet“ svakodnevno dobija stotine poziva od građana starije životne dobi koji nisu naši korisnici. Nastojimo, shodno našim mogućnostima, pomoći i njima – rekao je Vrbanjac.

(avaz.ba)