Svi proizvođači koji su obezbijedili minimum uslova u proizvodnji mogu se nadati odličnim prinosima, zaključak je stručnjaka

U sektoru ratarstva, 2020. godina biće upamćena kao jedna od boljih. Iako smo na proljeće imali period izolacije, poljoprivrednim proizvođačima je bilo dozvoljeno da, uz poštovanje preporučenih mjera izvrše sjetvu kukuruza, ali i druge ratarske radove. Može se reći kako su poljoprivrednici na pandemiju korona virusa odgovorili punim gasom i dubokom brazdom, što je svakako dobro.

Dosadašnja vremenske prilike, bez naglih visokih temperatura i postojeće stanje usjeva, obećavaju dobre i stabilne prinose na području čitave Bosne i Hercegovine.

U cijeloj zemlji pod ovom žitaricom zasijano je oko 150 hiljada hektara. Prema pocjenama stručnjaka, urod će ove godine biti natprosječan, najviše zbog padavina koje su bile tokom ljeta. “Očekuje sa da prinosi idu od sedam pa do preko deset tona po hektaru dok je domaći prosjek obično oko 6 t/ha“, naveo je za Agroklub Aleksandar Majkić iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

(Agroklub)