Terminali Federacije BiH danas će otvoriti novoizgrađeni terminal tečnih naftnih derivata u Živinicama, što predstavllja početak zanavljanja obavezujućih rezervi nafte i naftnih derivata.

Predsjednik Uprave privrednog društva ”Operator-Terminali Federacije” d.o.o. Sarajevo Hermedin Zornić Feni je kazao da je značaj veliki za čitavu Federaciju.

– Ovo je početak zanavljanja, a mi za to i jesmo registrovani, za postavljanje i obnavljanje rezerve naftnih derivata radi snabdijevanja Federacije BiH u slučaju prijetnje energetskoj sigurnosti u vanrednim poremećajima, u slučaju ratnih dešavanja i slično – rekao je Zornić.

Naveo je da je u podružnici u Živinicama završena prva faza radova, a da će moći skladištiti oko šest miliona litara. Prva faza podrazumijeva jedan balon, i druge pripreme, a druga faza mogla bi biti realizirana do kraja godine kada bi kapacitet terminala bio 46 miliona kubnih metara.

– Donošenjem Zakona o naftnim derivatima i potpisivanjem Direktive EU Federacija BiH mora imati obavezujuće naftne derivate – naglasio je Zornić.

Podsjetio je da Federacija BiH ima osam terminala od toga četiri kontinentalna, tri vojna i jedan pomorski. Ukupna zapremina je 200 miliona litara.

Izvor RTVTK.