OPEC i njegovi saveznici danas (nedjelja) su zaključili sporazum o smanjenju proizvodnje nafte za 9,7 miliona barela dnevno, nakon višednevnih rasprava. Taj rez je najveći pojedinačni u istoriji.

Današnji hitni sastanak – drugi u četiri dana – desio se u vrijeme dok zemlje proizvođači nafte nastoje prekinuti pad cijena dok pandemija koronavirusa i dalje usporava potražnju.

Sporazumom se također završava cjenovni rat koji je izbio između Saudijske Arabije i Rusije početkom marta, što je dodatno pritiskalo cijene, jer su obje zemlje nastojale steći što veći udio na tržištu.

Grupa zemalja, poznata kao OPEC+, u četvrtak je predložila smanjenje proizvodnje za 10 miliona barela dnevno – što iznosi oko 10 posto globalnog snabdijevanja naftom. No, Meksiko se usprotivio obimu smanjenje koji je od njega zatražen ugrožavajući konačni dogovor.

Razgovori su nastavljeni u petak kada su se sastali ministri energetike iz Grupe 20 glavnih ekonomija, i svi su se složili da je potrebna stabilizacija na tržištu.

Prema novom, današnjem sporazumu OPEC+, Meksiko će smanjiti proizvodnju za 100.000 barela dnevno, umjesto 400.000 barela dnevno koliko se od njega na početku tražilo.

Ukupno smanjenje od 9,7 miliona barela dnevno počet će 1. maja, a produžit će se do kraja juna.

Uprkos rekordnom smanjenju, neki se boje da to nije dovoljno da kompenzira pad potražnje.

Chris Midgely, šef analitike globalne platforme S&P Global Platts, rekao je da taj rez nije dovoljan jer na tržištu postoji višak od 15 do 20 miliona barela dnevno.

Taj rez, kako je rekao, „neće biti dovoljan za održivu podršku cijenama nafte, osim ako OPEC ne poduzme dodatne korake”.

S druge strane, Ann-Louise Hittle, iz kompanije Wood Mackenzie, primijetila je da će sporazum “donijeti promjenu na tržištu”, čak i ako se “loše sprovede”.

 – Očekujemo da će druga polovina 2020. pokazati povlačenje zaliha, za razliku od rekordnog viška zaliha iz prve polovine 2020. – rekla je ona.

BiznisInfo

A.Osmičić