Održano edukativno predavanje u OŠ ”Ivan Goran Kovačić” u Gradačcu

977

Abdel Đozić, profesor na Tehnološkom fakultetu u Tuzli, upoznao prisutne o značaju ekologije, problemima ali i rješenjima sa kojima se trebamo suočiti

Danas je u osnovnoj školi ”Ivan Goran Kovačić” u Gradačcu obilježen Sat za našu planetu Zemlju i time je izvršena podrška i pridruživanje globalnoj inicijativi o očuvanju prirode koja se počela obilježavati 2007.g u Sidneju te svake godine nastoji okupiti što više organizacija i Udruženja okupljenih oko istog cilja.
Ove godine organizatori su odlučili ugostiti uvaženog profesora Abdela Đozića koji je bio uvodničar i najstručnija osoba na Okruglom stolu održanom u okviru ovoga projekta.

Okruglom stolu pridružili su se i članovi Udruženja Eko zeleni, Fondacija zajednice Gradačac, Ronilački klub Vidara, Udruženje maloljetnih boraca, Ribolovačko društvo, ali i Vijeće učenika, ekološka i cvjećarska sekcija sa svojim voditeljima, kao i predsjednica KJD škole i pedagogica.


Identifikovan je problem na području Gradačca, konkretno na Jezeru Vidara te donesena odluka da se odradi jedan zajednički ekološki projekat koji će imati cilj da popravi sadašnje stanje jezera i pojača turistički potencijal Gradačca.

Sa stranice škole prenose : ”Imat ćemo u svemu tome i podršku Općine Gradačac, Vlade TK i CRP Tuzla. Svim učesnicima se zahvaljujemo na dolasku, a najviše Prof. Dr. Abdelu Đoziću od koga smo danas najviše naučili i dobili smjernice za dalje djelovanje.”

Gradačac je mjesto koje nudi mnogobrojne turističke usluge, ali je tu i dosta problema sa kojima se i sami građani često susreću. Zajedničkim djelovanjem i razvijanjem svijesti doprinosi se zdravijoj sredini, a edukacije u školama i redovno podjsećanje o značaju koji nam priroda nudi, mogu doprinijeti pozitivnim rezultatima.

izvor: B1TV/JUOŠ IVAN GORAN KOVAČIĆ