Predstavnici gradske vlasti i mnogobrojne delegacije boračkih, političkih i drugih organizacija su u Gradačcu odavanjem počasti i polaganjem cvijeća na spomen obilježja u gradskom parku te svečanom sjednicom Gradskog vijeća obilježili 25. novembar, Dan državnosti BiH.

Svečanu sjednicu Gradskog vijeća Gradačac otvorio je predsjedavajući Husein Kujraković koji je pozdravio sve prisutne i u povodu 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u ime organa Grada Gradačac i u svoje ime, uputio najiskrenije čestitke svim građanima grada Gradačac i Bosne i Hercegovine.

Prigodan referat izložio je prof. historije Selmir Idrizović koji je istakao da „ prije tačno 76 godina, 25. novembra 1943. godine, na historijskom zasijedanju ZAVNOBiH-a Bosna i Hercegovina ponovo je ovjerila svoje postojanje – kao zajednica Srba, Hrvata i Muslimana, odnosno kao zajednica ravnopravnih građana – Bosanaca i Hercegovaca.

Bosna i Hercegovina je uspjela očuvati svoju multietičnost i baštinu zasnovanu na suživotu njenih naroda koji su vijekovima hrabro branili i odbranili granice Bosne i Hercegovine“.

Jučer je u Gradačcu povodom obilježavanja Dana državnosti BiH održana i centralna manifestacija Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (SABNOR-a) Tuzlanskog kantona.

Još jednom svim građanima čestitamo 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine.