Odbornici Skupštine opštine Šamac danas su na 33. redovnoj sjednici Skupštine raspravljali o osam tačaka dnevnog reda, te donosili odluke važne za ovu lokalnu zajednicu.

Pored ostalih, jedna od najznačajnijih tačaka na sjednici Skupštine bila je Izvršenje Budžeta za prvih šest mjeseci 2019. godine , a o kojoj je odbornike informisao načelnik Odjeljenja za finanisije Slobodan Sjenčić.

Sjenčić kaže da su ukupna budžetska sredstva realizovani u iznosu od 3.319.256 KM ili 43,28 odsto u odnosu na planirani iznos za 2019. godinu 7.760.000 KM, dok su ukupni budžetski rashodi i izdaci realizovani u iznosu od 3.516.777 KM ili 45,85 odsto u odnosu na planirane u 2019. godini.

„Drago mi je da su odbornici Skupštine usvojili ovaj Izvještaj za prvo polugodište koji po meni stiže malo kasno, ali takav je program rada Skupštine i nije posebno aktuelan u ovom trenutku. Ono što je karakteristično za izvršenje budžeta u prvom polugodištu ove godine je to da su prihodi ostvareni u iznosu od 44 odsto u odnosu na godišnji plan i to bi se moglo ocjeniti kao zadovoljavajuće iako sam ja očekivao bolji rezultat bar na 46 ili 47 odsto“, kaže Sjenčić.

On je dodao da podatke koje imaju sada u finansijama za poslednja tri mjeseca ukazuju da se znatno situacija popravila, te da je takođe karakteristično da je za ovaj period ostvaren negativan finansijski rezultat, odnosno deficit koji je već sa 31. 8 pozitivan.

„Nadam da ćemo do kraja godine uspjeti popraviti naplatu vlastitih neporeskih prihoda koji su izvršeni sa 36 odsto u odnosu na plan, uglavnom zbog smanjene investicione aktivnosti u odnosu na prethodnu godinu. Ukoliko bi te zadatke ispunili onda bi i budžet za cijelu godinu bio izvršen u skladu sa planom. Konstantno radimo na naplati starih potraživanja moram priznati da smo tu dosta uspješni. Tekući prihodi se pune na zadovoljavajući način“, kaže Sjenčić.

Predsjednica Skupštine Nikolina Škrbić nakon sjednice Skupštine izrazila zadovoljstvo radom odbornika.

„Prilikom usvajanja svih tačaka, a posebno prilikom usvajanja tačke Izvršenja Budžeta jednom od najznačajnijih tačaka na ovoj sjednici svi odbornici su imali konstruktivne prijedloge i diskusije“, kaže Škrbićeva.

Ona je napomenula da su na današnjoj sjednici usvojene informacije o radu opštinskih inspektora i o upisu učenika osnovnih i srednjih škola na šamačkom području u školskoj 2019/2020. godini gdje je konstatovano da je u osnovne škole u prvi razred upisano 20 učenika više nego prethodne godine, a otprilike isti broj učenika je upisan u srednje škole.

„Takođe i ove godine zaključkom načelnika opštine svaki prvačić koji je upisan u Osnovnu školu na području naše opštine dobio jednokratnu pomoć u iznosu od 100 KM za pripremu u školu“, kaže Škrbićeva.

Na današnjoj redovnoj sjednici Skupštine odbornici su, pored ostalih, usvojili informaciju o naplati komunalnih taksi i naknada za prvih šest mjeseci, te imenovali vršioca dužnosti JU JZU „Apoteka“ Šamac.