Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović izjavio je da je nakon ukidanja obaveze karantena gotovo za deset puta veći broj osoba koje su ušle u Bosnu i Hercegovinu.

Tako su na graničnim prijelazima izdata ukupno 384 rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor, odnosno ograničenju kretanja van mjesta boravka, i to 152 rješenja o izolaciji, te 202 rješenja za vozače, šest rješenja za pogranične i 24 za prekogranične radnike.

”Na osnovu ovih podataka znamo da smo sada pod većim rizikom i da će u naše kuće možda opet doći taj uvozni virus. Zbog toga ću zamoliti građane koji imaju obavezu kontrole na granici i kojima su izdata rješenja o izloaciji da se striktno tog rješenja i pridržavaju. Također, da boraveći u svojoj kući ne dolaze u kontakt sa svojim najbližima, te ako nemaju dva toaleta u kući da taj postojeći nakon korištenja obavezno dezinfikuju”, rekao je Ajdinović.

Poslije stavljanja van snage karantena, pojasnio je da sada svakog građanina koji uđe u Bosnu i Hercegovinu, pored kontrole graničnog policajca, kontroliše i federalni sanitarni inspektor.

”Pri tome građanin popunjava sanitarni upitnik, te sačeka, što je kratak period, da mu inspektor izda rješenje o ograničenom kretanju, odnosno zdravstvenom nadzoru”, naveo je Ajdinović.

S obzirom na to da su građani pokazali veliku disciplinu, istakao je da je ukinut policijski sat, te se nada da će se građani zbog sebe samih nastaviti odgovorno ponašati.

Period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana do sada je istekao za 24.026 osoba.

Do sada su, kako je rekao Ajdinović, izvršena 282 inspekcijska, te 182 kontrolna nadzora na benzinskim pumpama, u apotekama i drugim prodajnim objektima. Tom prilikom izdato je 311 prekršajnih naloga u iznosu 603.650 KM.

Osvrnuo se i na saobraćajnu nesreću koju je imao direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, te potvrdio da je imao teži prelom ruke koji će biti operativno saniran.

Izvor:RTV Slon