Od ponedjeljka nema finansiranja institucija BiH?!

704

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović izjavio je danas u Mostaru da BiH ulazi u duboku krizu i da u ponedjeljak, 1. jula, ističe privremeno finansiranje institucija BiH, te pozvao na hitno formiranje vlasti.

Čović je najavio da će HDZ zauzeti jasan stav o daljem učešću u Vijeću ministara.

On je na konferenciji za novinare rekao da postoje sve predispozicije za formiranje vlasti na nivou BiH – usaglašena izjava tri lidera o ustavnim i zakonodavnim pitanjima, kao i dogovorena raspodjela resora, ali da neko vještački želi praviti krizu.

Ne mogu se kršiti poslovničke procedure. Isto tako bez političkih dogovora ne vrijede ni drugi standardi. Neko želi napraviti situaciju da bi se napravio dodatni politički pritisak u BiH i da bi i dalje pravili krize i kontrolisati procese”, naveo je Čović u pauzi zajedanja Predsjedništva HDZ-a BiH.

On je istakao da je stav HDZ-a da treba početi proces formiranja vlasti i da je sve drugo samo politizovanje.

Čović je napomenuo da HDZ nikad neće stati na jednu ili drugu stranu, kako bi neko želio.

“Ideja o sazivanju Doma naroda, prvo neposlovnički, pa kršenjem procedura sa dokumentima koji imaju različite datume, evidentno je bila da se HDZ uvuče u igru dva protiv trećeg ili tako nešto. HDZ od prvog dana nakon izbora, bez obzira šta smo mislili o njihovoj legitimnosti, rekao je da trebamo odmah uspostaviti vlast. Stvorili smo sve preduslove. Sve ostalo je igra upravo tih koji pokušavaju tražiti krivca, a ne riješiti problem”, napomenuo je Čović.

Prema njegovim riječima, na posljednjem sastanku HDZ-a i SDA prije nekoliko dana bilo se na tragu da narednih pet do šest dana bude formirana vlast, jer se dolazi u dva kritična trenutka.

“Ove sedmice ističe privremeno finansiranje institucija BiH. Moje pitanje svima je da li ćemo imati novo finansiranje ili ako već ne radimo zašto ćemo dijeliti plate. Od ponedjeljka nema finansiranja”, rekao je Čović.

On je pozvao predsjednike SNSD-a Milorada Dodika i SDA Bakira Izetbegovića da što prije sjednu i riješe ova pitanja.

Čović je rekao da je danas povučena apelacija koju je predsjedavajuća Predstavničkog doma parlamenta BiH Borjana Krišto uputila Ustavnom sudu FBiH.

“To bi bio naš doprinos da vodimo raspravu sa partnerima o izbornom zakonodavstvu”, naveo je Čović.

On je prenio i stav Predsjedništva HDZ-a BiH o tome da institucije BiH ne odgovaraju na zadatke u vezi sa migrantskom krizom.

“Naznaka je da ovo nije samo humanitarna problematika, već i bezbjednosna i politička, sa tendencijama koje se uklapaju u druge političke igre koje imamo u BiH”, naveo je Čović.

Izvor : rtvslon.ba