U Republici Srpskoj (RS) novi virus korona potvrđen je kod još 28 osobe, te se ukupan broj zaraženih u tom bh. entitetu povećao na 486 osobe, a 214 je opravljenih i to najviše iz Banje Luke – rekao je danas ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

U protekla 24 sata testirano je 644 uzoraka, od kojih 130 zdravstvenih radnika, a potvrđena je pozitivnost kod dva zaposlena u banjalučkoj bolnici.

Kada su u pitanju novi zaraženi, 17 je muškarca i 11 žena, svih životnih dobi.

Šeranić je rekao da je 15 osoba iz Banje Luke, dvije iz Nevesinja, te po jedna iz Prnjavora, Teslića, Laktaša, Prijedora, Mrkonjić Grada, iz Kotor-Varoši, Čelinca, Ribnika, Kozarske Dubice, Srpca i Istočnog Sarajeva.

Nije dobro da je u ovom slučaju više lica koje ne mogu da kažu kako su se zarazili – rekao je resorni entitetski ministar i ukazao na važnost da se poštuju propisane mjere zaštite tokom predstojećih vaskršnjih i prvomajskih praznika.

Značajno je, kaže, da nema novih lokalnih zajednica u koje se proširio koronavirus, kao i da nema zaraženih u prijedorskom domu za stare, koji su testirani.

Do sada je u tom bh. entitetu izvršeno ukupno 6.565 laboratorijskih testiranja.

Na respiratorima u UKC-u Banja Luka je trenutno pet pacijenata.

U RS-u je 15 osoba preminulo od posljedica Covida-19.

Izvor: FENA