Od 1. jula roaming u regionu jeftiniji 30%

672

Građani država Zapadnog Balkana od 1. jula moći će međusobno da telefoniraju u roamingu po cijenama nižim za gotovo 30%, što je početak primjene regionalnog sporazuma koji je potpisan u aprilu, piše Politika.

Prema sporazumu koji su potpisale Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Bosna i Hercegovina cijene će u prvoj fazi biti smanjene za 27 posto, dok se od 1. jula 2021. godine očekuje potpuno ukidanje rominga za Zapadni Balkan.

Sporazumom su definisane maksimalne cijene poziva, poruka i prenosa podataka.

Tako minut razgovora neće moći da košta više od 0,19 eura, poruka najviše 0,059 eura, dok će maksimalna cijena za prenos podataka iznositi 1,18 eura po megabajtu. 

Cijena roaminga sa Albanijom bit će niža čak 85 posto, budući da ta zemlja do sada nije bila dio sporazuma koji su 2014. potpisale Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Bosna i Hercegovina.

Operateri mobilne telefonije za Politiku nisu mogli da navedu tačne cijene, niti da kažu da li će biti niže od maksimalnih koje predviđa sporazum, piše Srna.

Oni su potvrdili da je u toku izrada cjenovnika i da će građani prije početka primjene sporazuma biti obaviješteni o tome koliko će ih ubuduće koštati ove usluge.

B1 TV