Policija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u Domu kulture u Brčkom danas je održala svečanu akademiju prigodom devetnaest godina postojanja ove institucije.

Svečanoj akademiji prisustvovao je i gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić, koji je kazao da će Vlada Brčko distrikta BiH nastaviti osiguravati uvjete za razvitak i napredak policije u skladu sa standardima integriteta i profesionalnosti.

„Mi to činimo, između ostalog, i kroz odgovore na njihove različite inicijative u vezi s donošenjem zakonskih i drugih propisa i stvaranjem uvjeta za materijalno i kadrovsko osposobljavanje Policije. Dobra je vijest i da je uoči 19. rođendana konačno završena zgrada Policije i da je potpisano rješenje o upotrebnoj dozvoli za ovaj objekt. Nama preostaje još da u dogovoru kroz rebalans proračuna ili proračun za 2020. godinu osiguramo nedostajuća sredstva za namještaj i tehničku opremu kako bi Policija u potpunosti mogla preseliti u novu zgradu, što će dodatno unaprijediti rad ove policijske agencije“, kazao je Milić.

Šef Policije Brčko distrikta BiH Goran Pisić kazao je da je za ovih 19 godina bilo velikih izazova za Policiju i da je ponosan što je stanje sigurnosti, javnog reda i mira i sigurnosti prometa podignuto na veću razinu u zadnje dvije godine nego što je bilo prethodnih godina te da je kriminalitet smanjen.

„Uspjeli smo u zadnje dvije godine podići stanje sigurnosti, javnog reda i mira i sigurnosti prometa na veću razinu te smanjiti kriminalitet u Distriktu, a aktivnosti smo provodili zajedno sa svojim partnerima iz vladinog i nevladinog sektora. Policija Distrikta jedna je od najspecifičnijih policijskih agencija unutar BiH i ono što je meni kao policajcu ali i kao roditelju drago jeste to da i ove godine imamo puno mališana ovdje na platou ispred zgrade Policije Distrikta, a vidim da je i odziv građana veći. Iskreno se nadam da ćemo dvadeset godina postojanja Policije Brčko distrikta BiH obilježiti u novoj zgradi“, kazao je Pisić.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i zamjenik visokog predstavnika u BiH i supervizor za Brčko distrikt BiH Michael Scanlan, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti u Distriktu, predstavnici veleposlanstava u BiH i međunarodnih organizacija kao i predstavnici policijskih agencija u BiH i vjerskih zajednica u Distriktu.

Prije početka svečane akademije ispred zgrade Policije Brčko distrikta BiH održan je i policijski festival, gdje su pripadnici ove institucije demonstrirali vježbe građanima uz bogat program i sudjelovanje mališana vrtića Distrikta i plesne škole „Mambo“.