Na današnji dan 15. aprila 1992.godine formirana je velika i časna vojna formacija na našim prostorima koja je časno i herojski odbranila Bosnu i Hercegovinu. Odbrana Bosne i Hercegovine u periodu 1992-1995. godina bila je po svemu dramatična i tragična, ali u isto vrijeme dostojanstvena, i danas je prilika da se podsjetimo na dane odbrane koju je pružila Armija RBiH u toku agresije.

Zahvaljujući onima koji su borbu počeli skoro goloruki i u tenama, ali sa srcem punim Bosne i Hercegovine, “Bosna je ostala prkosna i ponosna da stoji”.

Najčešći simbol ARBiH bio je ljiljan, a grb iste je, ustvari, bio grb RBiH uz dodatak zlatnih mačeva i vojnih natpisa. Najveće odlikovanje je Zlatni ljiljan.

U znak sjećanja i poštovanja prema poginulim borcima, a i svima ostalima koji su učestvovali u odbrani BiH. Predstavnici boračkih udruženja i Saveza boračkih organizacija sa područja Grada Gradačac i Uprava Grada Gradačac, položili su cvijeće na „Centralnom spomen obilježju šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama rata 1992-95. godine“, kao i na šehidskom mezarju u Mahmut mahali.

Zbog trenutne situacije sa koronavirusom, nije bilo prateće manifestacije, koja ima tradiciju godinama unazad.