Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da će vlast u Republici Srpskoj ove sedmice koncipirati politiku povećanja plata s ciljem da početkom naredne bude dostignut najavljeni cilj Vlade da prosječna plata bude 1.000 KM.Dodik je rekao da se u ovim trenucima povećavaju zarade ljekarima i zdravstvenim radnicima.

“Ljekari će imati oko 200 KM veću platu. Od Nove godine povećat ćemo plate zaposlenima u obrazovanju, a biće povećanja i oblasti javne uprave tako što ćemo najniže plate povisiti značajnije, a najviše blago, za jedan ili dva posto. Neke plate, koje su bile 400 KM, bit će 600 KM”, istakao je Dodik.

On je dodao da povećavanje plata time nije zatvoreno samo za javni sektor, već da je cilj da i realni sektor poveća plate u skladu da beneficijama i podsticajima koji im je dala Vlada, predvođena premijerom Radovanom Viškovićem.

“Na tome se radi i prilagodit ćemo sve propise da do kraja godine donesemo sve odluke u tom pogledu”, obećao je Dodik u emisiji Dosije ATV-a.

Dodajmo da je prosječna plata nakon oporezivanja (neto plata) isplaćena u avgustu 2019. godine u RS-u iznosila 910 KM i nominalno je manja za 0,1 posto, dok je realno veća za 0,2 veća u odnosu na prethodni mjesec.