Koronavirusna kriza iz temelja će preoblikovati globalnu trgovinu jer kompanije nastoje smanjiti svoju ovisnost o kineskoj proizvodnji, smatraju ekonomisti.

U izvještaju objavljenom u srijedu, Ekonomska obavještajna jedinica (EIU) navodi da će pandemija preokrenuti globalizaciju ubrzavajući pomak prema regionalnim lancima snabdijevanja.

Kineska dominacija u međunarodnoj trgovini narasla je otkako je zemlja primljena u Svjetsku trgovinsku organizaciju 2001. godine.

Od tada su mnoge multinacionalne kompanije iskoristile mogućnosti proizvodnje i potražnje u toj zemlji, što je ubrzalo proces globalizacije.

– Međutim, kao rezultat Covid-19, vjerovatno je da se ovaj trend globalizacije neće samo zaustaviti, već će i obrnuti – rekli su autori izvještaja, napominjući da su kinesko-američki trgovinski rat i rastuće plate u Kini već potaknuli neke korporacije da preusmjere lance snadbijavanja u druge dijelove Azije.

Izgradnja regionalnih lanaca

– Covid-19 će potaknuti više firme da izmjeste dijelove svojih lanaca snabdijevanja. Ishod toga bit će azijska mreža lanca snabdijevanja koja je manje usmjerena na Kinu i raznovrsnija – predviđa se u izvještaju.

Ovaj odmak od Kine ukazuje na širi trend dok globalne kompanije traže načine kako povećati svoju otpornost nakon šoka snabdijevanja izazvanog koronavirusom.

– Izgradnjom kvazi-nezavisnih regionalnih lanaca snabdijevanja u Americi i Evropi, globalne firme će osigurati zaštitu od budućih šokova na njihovoj mreži – kažu u EIU-u.

Zbog poteškoća oko uspostave ili pomjeranja lanaca snabdijevanja – posebno u automobilskom sektoru – vjerovatno je da će bilo koji veći pomak koji se desi biti trajan.

– Budući da sve više firmi donosi tu odluku, prelazak na regionalizirane lance snabdijevanja bit će trajni ishod ove krize – navodi se u izvještaju.

Podsjetimo, mnogi sektori, poput farmaceutske industrije, poljoprivrede i energetike, našli su se pod pritiskom uslijed globalne zdravstvene krize, jer su se njihova oslanjanja na ekonomije poput Kine i problemi s međunarodnom logistikom odrazili na lance snabdijevanja.

BiznisInfo

A.Osmičić