Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić dao je u večerašnjem Dnevniku Federalne televizije odgovor na pitanje koje se otvorilo u javnosti, a to je, kojim firmama u realnom sektoru će FBiH plaćati doprinose, svim ili samo onim koje budu imale pad prihoda od 20 posto.

Mi smo rekli da ćemo podržati realni sektor. Kada su u pitanju obrtnici, svi obrtnici će dobiti podršku. Od frizera do vulkanizera. Dobit će obaveze za minimalac. I to ne oni. Mi ovo potpomažemo radnike. Ne pomažemo ni preduzeća, ni obrte, već čisto radnike, da održimo njihova radna mjesta. Dakle, svi obrtnici će dobiti podršku, bez ikakvih uslova – kazao je Novalić.

Naglasio je da će, pored obrtnika, i svi radnici u preduzećima u realnom sektoru, koja u odnosu na januar i februar imaju smanjenje prometa za 20 posto.

Neka preduzeća danas rade jako dobro. Svjedoci ste da Dita danas radi bolje nego što je ikada radila. Ili onaj ko prodaje brašno. Ali za tri-četiri mjeseca i oni će ući u ovaj program. Ljudi će se zasititi, pa će i oni ući u ovaj program. Dakle, praktično čitav realni sektor će dobiti potporu. Kada kažemo da je uvjet 20 posto pada prihoda za privredna društva, moramo znati da će svi doživjeti taj pad. I svi će proći kroz naš program. Čitav realni sektor – kazao je Novalić.

Izvor: RTV TK