Njemačka će od iduće sedmice ublažiti ograničenja ulaska za sezonske radnike uvedena kako bi se usporilo širenje koronavirusa, objavio je u srijedu vladin izvor.

Kabinet kancelarke Angele Merkel odobrio je prijedloge ministrice poljoprivrede Julije Kloeckner koji se odnose na sezonske radnike iz država Evropske unije i zemalja Šengena kako bi oni ponovo mogli ući u Njemačku i to od 16. juna bez ograničenja, prenosi Reuters.

Njemačka je ranije odredila da bi zbog pandemije u zemlju moglo ući najviše 80.000 sezonskih radnika.

No kako broj novih slučajeva koronavirusa u ovoj zemlji opada a ublažavanje mjera se nastavlja, poljoprivrednici žele osigurati da su spremni za ovogodišnju žetvu.

Prošle godine u njemačkom poljoprivrednom sektoru bilo je zaposleno skoro 300.000 sezonskih radnika, uglavnom iz Rumunije i Poljske.

Poštivanje pravila

Međutim, vlada se složila da će se od poslodavaca tražiti da primjenjuju higijenske standarde. Od početka bi se uspostavili fiksni timovi čiji zadatak bi bio da umanje rizik od širenja virusa a predviđeno je da u slučaju da se jedan radnik razboli, cijeli tim mora biti izolovan.

Nova pravila primjenjivat će se do 31. decembra.

(BiznisInfo)

A.Osmičić