NIJEDAN ZAKON IH NE ŠTITI:RODITELJI DJECE SA POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU PREPUŠTENI SAMI SEBI!

835

Roditelji djece sa poteškoćama u razvoju ili osoba s invaliditetom su kategorija stanovništva koju ne prepoznaje i ne štiti nijedan zakon, iako oni zaista trebaju podršku države, upozoravaju u Udruženju “Dajte nam šansu”, jedinom u BiH koje okuplja ove porodice.

Oduzeto pravo

Nadaju se, ipak, da će se to ove godine promijeniti s obzirom na to da je u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH nedavno prihvaćen Nacrt izmjena i dopuna Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice s djecom. Predlagač je zastupnik Socijaldemokratske partije Irfan Čengić, ali je inicijativa potekla od ovog udruženja.

Predložene izmjene zakona predviđaju priznavanje statusa roditelja-njegovatelja djeteta sa poteškoćama u razvoju ili osobe s invaliditetom, naknadu čiji bi iznos propisala Vlada FBiH, uplatu penzionog i zdravstvenog osiguranja. Ako bude usvojen, primjena zakona počela bi 2020. godine.

– Briga o toj djeci traje 24 sata dnevno. Jednom od roditelja, uglavnom je to majka, oduzeto je pravo na rad. Ne postoji obrazovno-odgojna institucija gdje bi mogli ostaviti dijete, kao što postoje jaslice za tipičnu djecu. Također, za brigu o njima treba tri puta više ulaganja nego za tipično dijete. Potrebni su logoped, fizioterapeut i druge stručne osobe, zatim lijekovi, kojih do 50 posto nema na esencijanoj listi, neka su djeca alergična na neku hranu… – ističe Ines Kavalec, direktorica Udruženja, majka jednog tipičnog i jednog djeteta sa poteškoćama u razvoju.

Ogromne uštede

Ona kaže da je veliki broj roditelja kojima bi usvajanje tog zakona pomoglo, ali i da je obaveza institucija da konačno sačine bazu podataka o tačnom broju ovakvih porodica. Napominje da se kroz razgovor spominjao iznos naknade ne veći od 300-400 KM, ali bi usvajanje izmjena zakona bio ogroman korak.

– I uštede za društvo bi bile ogromne. Skinuli bi ljude s biroa. Kad bi roditelji pokrenuli tužbu, jer su onemogućeni da rade samo zato što imaju dijete s invaliditetom, svaka bi bila dobivena – dodala je Kavalec.

Potrebne suštinske analize

Mišljenje Vlade FBiH na predložene izmjene i dopune zakona bilo je da nema uvjeta za njihovo donošenje. Jedan od razloga je što nije procijenjeno koliko bi to koštalo. Vesko Drljača, ministar rada i socijalne politike FBiH, ističe da je ideja korektna te da je riječ o važnom pitanju i nisu protiv, ali su potrebne suštinske analize, jer ono što je predloženo, povlači izmjene drugih propisa s obzirom na to da se predviđaju prava iz PIO, zdravstvenog osiguranja…

huManOST.ba/avaz.ba