Za 9 mjeseci ove godine u BiH izvoz je pao za 13 posto a uvoz 16 posto, kazao je danas Vjekoslav Vuković, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH. On je upozorio na velike probleme koje je pandemija izazvala u turizmu i ugostiteljstvu.

Rekao je da je najveći pad vanjskotegovinske razmjene zabiljezen sa Italijom. Iz vanjskotrgovinske komore saopštili su da je izvoz vozila i njihovih dijelova pao vise od 20 posto, prenosi Nezavisne novine.

Ukupni obim vanjskotrgovinske razmjene BiH u periodu januar – septembar ove godine iznosio je više od 20,3 milijardi KM (20.383 347 000 KM).

Obim razmjene sa Hrvatskom bio je 3, 7 milijardi KM. Na tržište CEFTA BiH je izvezla 1,3 milijarde KM. Negativni trendovi zabilježeni su u svim sektorima u odnosu na isti period prošle godine, a najveći pad zabilježila je tekstilna industrija. Ukazano je i na nepovoljan položaj domaćih pivara.

Sa druge strane, značajno je oporavljena mesna industrija zbog izvoza zaleđenog goveđeg mesa u Tursku i svinjetine u Sjevernu Makedoniju.

U Vanjskotrgovinskoj komori ističu da nije moguće predvidjeti kako će teći ekonomski oporavak.

(Biznis info)