U takvoj krizi ključno je da postoji koordinacija i da postoji jedinstvo u djelovanju ka krajnjem cilju, rekao je Nelson komentirajući borbu s koronavirusom.

Važno je da se na izborima iskoristi prilika da iskažu svoju volju, da glasuju, da brane taj svoj glas i da ga iskoriste. Izbori ne mogu promijeniti prošlost, ali sigurno mogu budućnost.

Američki ambasador kazao je kako se ne može nastaviti stara politika političkih stranaka, kako su jasni zahtjevi građana i kako će borba protiv korupcije biti jedan od najbolnijih rezova kad je u pitanju 14 prioriteta koji su se našli pred vlastima u BiH.

Govoreći o potpisu čelnika SDA i HDZ-a BiH u Mostaru, koji su se obavezali na izradi izmjena Izbornog zakona, Nelson je rekao kako se, nakon onog što smo vidjeli u sporazumima u Mostaru, stara politika ne može nastaviti.

– ‘Mislim da je bilo ključno da se HDZ BiH i SDA konačno dogovore da bi se predložili amandmani za Mostar i za Izborni zakon. To je urađeno i to se mora riješiti jer je to dio 14 ključnih prioriteta EU. Zemlja mora ići naprijed. Zemlja želi napredovati ka evropskim integracijama i transatlantskim integracijama. Status quo dok drugi u regiji idu naprijed znači za BiH da zaostaje. Problemi su i pitanja komplicirana i potrebno je da HDZ i SDA rješavaju ozbiljno ovo pitanje i daju prijedloge koji će biti odobreni u parlamentu. Potrebna je široka podrška, a ne samo da je to ono što SDA i HDZ žele -, rekao je Nelson.

Na pitanje ko treba popustiti jer je očito da ni jedna strana ne želi napraviti korak nazad, Nelson je rekao kako će biti potrebno da svi politički lideri budu okrenuti kompromisu.Volume 0%

Kompromis nije poraz

– Bez kompromisa i odlučnosti da se djeluje u korist svih građana ne može se postići napredak. Ne radi se o jednoj strani koja treba da popusti, a druge ne nego mora postojati želja za kompromisom. Kompromis nije poraz. Kompromis je ključan da se zaobiđu ti ćorsokaci koji postoje u ovoj zemlji previše godina – smatra Nelson.

Na pitanje smatra li da su lideri koji su trenutno na vlasti sposobni za kompromis i koliko njima kompromis znači njima gubitak pozicija na kojima jesu, Nelson je rekao kako su političari u BiH shvatili poruku.

– Neki kažu da ova generacija lidera možda nije dorasla zadatku. Moram na ovo gledati drugačije. Ono što mogu vidjeti je da oni jesu shvatili da moraju postići kompromis. To smo vidjeli u slučaju Mostara i Izbornog zakona. Kompromis je moguć. Nije ga lako postići, ali nije nemoguć. Duga je povijest nepovjerenja između dviju stranaka. Važno je da se povjerenje gradi. A ono se može graditi sporazumima i dogovaranjima o pitanjima koja će pomoći zemlji da ide naprijed. I svaki dogovor pomaže izgradnju i davanje zamaha koji zemlji omogućava da ide putem rješavanja težih pitanja kao što je izborni zakon i izborna reforma – rekao je Nelson.

Naglasio je kako je iznimno važno da se poštuje volja građana. ‘

– A volja građana je da ih razumiju lideri. Nadamo se da će ta želja, ta jasna želja za napretkom koja postoji kod građana biti izražena na izborima da to bude jasan signal političkim liderima da status quo nije adekvatan – rekao je.

Naveo je da su izbori u Mostaru prilika da građani pošalju jasan signal kandidatima što oni očekuju

– Nadamo se da će taj signal da će Gradsko vijeće željeti se baviti pitanjem korupcije u Mostaru. Mi smo spremni da pomognemo bilo kojem nivou vlasti u BiH koji je zainteresiran da se bavi pitanjem korupcije – rekao je Nelson.

Teške promjene

Kaže kako se u Kantonu Sarajevu pokazala dobra formula za borbu protiv korupcije i sankcioniranje koruptivnih djelovanja.

– Gospodin Larson (Erik, savjetnik za borbu protiv korupcije u Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, op.a.) je na raspolaganju svih kantonima i općinama koje žele da se bave tim. Nije ovo vezano samo za Sarajevo. Nadamo se da ćemo nakon izbora u Mostaru imati priliku dati podršku istinskim naporima da se napadne korupcija – rekao je.

Nelson je rekao kako vjeruje da će biti najteže donijeti prave promjene u vladavini zakona koje će pomoći u borbi protiv korupcije.

– One su na vrhu liste 14 prioriteta. Vlade trebaju biti transparentne, institucije neovisne, naročito sudsko i tužilačko vijeće. Korupcijom se treba pozabaviti i sankcionirati jer ona utječe na odljev mozgova. Sve promjene će biti teške. Jer postoji jasan zahtjev građana da se nešto uradi. Oni su umorni od nedostatka i od zloupotreba, umorni su od toga da njihova djeca i unuci moraju otići jer im je to jedini izgled za bolju budućnost. Mislim da će to biti najteže – rekao je Nelson.

Govoreći o borbi protiv koronavirusa u BiH, američki ambasador je rekao kako ovo nije vrijeme za punjenje džepova i za političke poene. Rekao je kako je odgovor u martu i aprilu bio dobar, da su građani su shvatili situaciju prilično ozbiljno sve to.

– No, nažalost kao što se prečesto događa, neki pojedinci su dobili ličnu korist. Kriza poput ove nema veze ni s kakvim granicama, ni s kakvom pripadnošću i sve nas jednako napada. U takvoj krizi ključno je da postoji koordinacija i da postoji jedinstvo u djelovanju ka krajnjem cilju. To nije vrijeme za korupciju da bi se napunili džepovi ni vrijeme da stranke da postižu neke poene. Kroz takvo djelovanje životi se gube – rekao je Nelson za Bljesak.info i naglasio kako je potrebno da se donose reforme za ekonomiju jer ”ekonomiji i porodicama koje su došle u tešku situaciju treba pomoći”.

(Dnevni avaz)