Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas iz Brčkog, nakon posjete kompaniji “Bimal” i obilaska pogona za proizvodnju jestivog ulja i šećera u BiH, da neće biti problema u BiH u snabdijevanju šećerom i uljem, kao ni brašnom.

U izjavi medijima poslije posjete kompaniji “Bimal” i razgovora s predsjednikom Uprave “Studen grupe” Ilijom Studenom, Dodik je rekao da je osiguran repromaterijal za nesmetanu šestomjesečnu proizvodnju ulja i šećera za tržište Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta.

Neće biti problema u cijeloj BiH sa snabdijevanjem šećerom i uljem – naglasio je Dodik.

On je podsjetio da je jučer u Beogradu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, osim o osiguranju sirovina za proizvodnju ulja i šećera, razgovarao i o osiguravanju svih drugih namirnica neophodnih za tržište cijele BiH.

Jučer smo, pored ovih stvari, rješavali pitanje pšenice – dogovoreno je da ide po 15 hiljada tona pšenice za Republiku Srpsku i Federaciju BiH, kukuruza, soje i svega što je potrebno – naveo je Dodik, zahvalivši Vučiću na razumijevanju.

Fabrike proizvode duplo više nego što su potrebe tržišta BiH – rekao je Dodik i dodao da je garancija da će tržište BiH biti snabdjeveno i to što u “Bimalu” 600 radnika radi neprekidno u tri smjene.

Studen je zahvalio Dodiku na posjeti “Bimalu” u ovoj kompleksnoj situaciji, posebno naglasivši dobru saradnju privrede i politike u aktuelnom vremenu.

Navodeći da se proizvodnja u fabrikama ulja i šećera u Brčkom nesmetano odvija, Studen je rekao da i u situaciji kada je potražnja za ovim namirnicama ogromna, u vrijeme kada nema uvoza iz okolnih zemalja, na svaki mogući način snabdijevaju tržište BiH.

On je istaknuo da su kapaciteti fabrika ulja “Bimal” i fabrike šećera u Brčkom dvostruko veći od potreba BiH na godišnjem nivou.

Sirovina je osigurana i za ulje i za šećer za šest mjeseci, tako da ćemo sve uraditi da kontinuiranom proizvodnjom i isporukom na tržište cijele BiH bude adekvatno snabdjeveno i da se ljudi mogu posvetiti drugim problemima, a ne kupovati ulje i šećer u nenormalnim količinama – poručio je Studen.

Izvor: Avaz