U toku su protesti rudara ispred Vlade FBiH. Okupljenima se obratio predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić. On je rekao kako su danas prenijeli svoju poruku, a to je – bezuvjetna mogućnost primjene kolektivnog ugovora u rudnicima Zenica i Breza. 

Danas tražimo odmah uvjete za primjenu kolektivnog ugovora u Zenici i Brezi, ne bude li danas rješenja, 13. septembra je u Zenici i Brezi štrajk. Sutra u toku dana svi sindikalni odbori sindikalnih organizacija iz sastava koncerna daju saglasnost Upravnom odboru da najavi 12. septembra za 23. septembar generalni štrajk u rudnicima u sastavu koncerna – rekao je Husić.

Oni su poručili Vladi FBiH da je jučer ponuđeno rješenje – “podjela rudara”. 

Mi je nećemo prihvatiti, nas nećete privatizirati kako ste privatizirali sirotinju i bijedu iz drugih rudnika.

Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata Rudnika Kreka, poručio je tokom današnjih protesta rudara ispred zgrade Vlade FBiH da oni ne mogu nakopati koliko oni mogu potrošiti.

Situacija je takva da nas sutra mogu zatvoriti. Pitam sve odgovorne kome ovo treba, ako imate situaciju da vam izmiruju pojedini rudnici obaveze, da stvaraju nove vrijednosti, a imamo situaciju da hiljade ljudi odlaze. Zar trebamo kolektive slati van države? Razmišljamo da pozovemo države koje imaju potrebu za ovom radnom snagom pa da kolektivno odemo. Mi ne možemo nakopati koliko oni mogu potrošiti. Parole o novim preduzećima nas nisu podijelile, već ujedinile – kazao je Tokić, kojeg su kolege rudari podržali povicima “Svi smo mi Zenica”.

Izvor: Avaz.ba