Opštinska uprava Šamac u saradnji sa Centrom za kulturu već treću godinu zaredom preduzima niz aktivnosti na uređenju šamačkog keja, mjesta na kojem mnogi šamčani vole da provode slobodno vrijeme.

U saradnji sa JU „Vode srpske“ i Ministarstvom poljoprivrede upućen je zahtjev za dodjelu sredstava za sanaciju priobalnog dijela Fondu solidarnosti, što je za rezultat imalo da je Fond solidarnosti opštini Šamac odobrio sredstva u visini od 50.000 KM.

Milićević kaže da će kompletna sredstva biti utrošena za sanaciju obalu utvrde koja je oštećena usljed poplava koje su zahvatile ovo područje u proteklom periodu.

„Treću godinu zaredom Opštinska uprava u saradnji sa Centrom za kulturu preduzima niz aktivnosti na uređenju šamačkog keja, mjesta gdje se u ljetnom periodu okupljaju mnogi stanovnici našeg grada. Ove godine smo iz Budžeta izdvojili oko 10.000 KM za uređenje a koje obuhvata nasipanje, ravnanje i tarupiranje terena, čišćenje kompletne staze i priobalnog dijela, nabavku kontejnera i kanti za smeće i druge radove“, kaže Milićević.

On je pozvao sve šamčane da i dalje nastave da se okupljaju i uživaju na obalama rijeka i na keju koji je sinonim grada Šamca.

Direktor Centra za kulturu Jasna Marinković kaže da je Centar za kulturu sa Opštinskom upravom pristupio realizaciji uređenja gradskog keja zato što su dio manifestacija koje organizuju u okviru „Šamačkog ljeta“ u julu premjestili na gradski kej.

„Centralna manifestacija koja će se održati ovdje je koncert kultne grupe „Crvena jabuka“, a osim toga imaćemo fišijadu koju organizuju naši stanovnici koji kampuju na obalama rijeka Save i Bosne, spust rijekom Savom koji je već tradicionalan i svake godine bilježi sve veći broj učesnika.

Izvezli smo drvene kućice i izdali preduzetnicima koji se bave ugostiteljskim djelatnostima, jer mislimo da ćemo na taj način obogatiti našu ponudu na keju. Prošle godine se pokazalo da je dobra ideja i da na taj način privlačimo veći broj turista i građana naše opštine i susjednih opština“ – kaže Marinkovićeva.

Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Šamac Goran Stojčić kaže da je za građane Šamca kej od velikog značaja.

„Opština je prepoznala potencijal tako da imamo priliku da uživamo u mnogim kulturnim manifestacijama tokom ljeta. Trudimo se da učinimo da ponuda tokom ljeta bude što raznovrsnija i prihvatljivija za naše građane“, kaže Stojčić.