JU Muzej istočne Bosne Tuzla će u mjesecu februaru ugostiti izložbu “Novi život starog hrasta” autora Ive Jelušića. Otvaranje izložbe biti će upriličeno u utorak 16.02.2021. godine u prostorijama galerije muzeja u 14:00 sati.

Posjetioci će od 16. februara pa sve do 12. marta moći posjetiti izložbu svakim radnim danom od 09:00 do 15:00 sati.

Izložba je nastala 2019. godine i već bilježi značajan uspjeh ne samo u BiH već i u Hrvatskoj. Autor je izradio replike prahistorijske grnčarije sa područja Pivnice kod Odžaka napravljenu od abonosa starog nekoliko hiljada godina. Po prvi put će građani TK imati mogućnost da se upoznaju sa kostolačkom kulturom starom više od 3000 godina.

Kostolačka kultura je eneolitička kultura čiji je razvoj započeo oko 3250 godina p.n.e. na području jugoistočne Evrope (Šumadija, Slavonija, Srijem i sjeverna Bosna). Kostolačka kultura prethodi vučedolskoj, na koju je izvršila značajan uticaj. Izrađivali su vrlo kvalitetnu keramiku tankih stjenki sjajno uglančanu u sivoj, crnoj ili rijeđe oker boji, a stanovništvo se pretežno bavilo zemljoradnjom i stočastvom. Ornamenti pronađeni na keramici su na neki način osobna karta ljudi toga vremena koje se razlikuju po raznim šarama.

Ivo Jelušić posude je izradio prema crtežiima rekonstrukcije koju su radili stručnjaci Zemaljskog muzeja BiH, dr.Ana marić i dr.Adnan Busuladžić.

(RTV Slon)