Nermin Bandić, bivši komandir Policijske stanice i načelnik Policijske uprave Lukavac nepravomoćno je osuđen na deset mjeseci zatvora zbog odavanja službene tajne i krivotvorenja isprave. Izrečena mu je trogodišnja zabrana obavljanja policijskih poslova u bilo kojoj policijskoj agenciji u Bosni i Hercegovini.

Optužnicom se Bandić tereti da je u junu 2018. godine, obavljajući svoje dužnosti, između ostalih vezane i za zaštitu tajnih podataka u policiji, imao u posjedu ispravu MUP-a TK sa razinom povjerljivosti „interno“ i da je takve podatke, koji predstavljaju tajnu i odnose se na istražne radnje, prenio jednoj osobi za koju su ti podaci bili vezani.

Također, optužen je i da je krajem maja 2018. godine sačinio službeni akt MUP-u TK u kojem je prikrio da je imao kontakte sa tim kriminalno aktivnim licem, iako je utvrđeno da je imao na desetine privatnih kontakata sa istim i da se s njim sastajao.

Bandić je nakon otvaranja istrage u ovom Tužilaštvu suspendovan sa radnog mjesta i funkcije.

U optužnici je nadležnom sudu predloženo da se Bandiću izrekne mjera zabrane obavljanja poslova u svim policijskim agencijama u BiH u periodu od 5 godina.

Izvor: RTV Slon