Policijski službenici Uprave policije MUP TK-a su, postupajući po naredbama općinskih sudova, a po prethodno sačinjenom Operativnom planu sprovođenja zajedničkih mjera i radnji na sprečavanju, otkrivanju i identifikaciji izvršilaca krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe narkotičkih sredstava, nedozvoljenog držanja oružja i municije i imovinskih delikata, dana 25. i 26.08.2020.godine izvršili pretrese na više lokacija na području Tuzle, Gradačca, Lukavca, Živinica Kalesije i Srebrenika.

Prilikom pretresa, pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji se dovode u vezu s izvršenjem krivičnih djela ili prekršaja: okvir za automatsku pušku, 30 komada municije, puška, 2 gasna pištolja, 8 motornih pila, 6 brusilica, 2 električne bušilice, 2 ubodne pile, novac (13.000 KM), 10 pakovanja pvc folije sa sadržajem materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, 65 komada tableta, koje svojim izgledom asociraju na opojnu drogu, 3 digitalne vage, drobilica,  kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u kasnijem postupku.

Nakon kompletiranja predmeta Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona će biti podneseni Izvještaji protiv: A.S. rođ. 1977.god iz Tuzle zbog postojanja osnova sumnje da je počinio 3 krivična djela Teška krađa iz člana 287. KZFBIH, H.Č. iz Gradačca i Š.G. iz Srebrenika zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija iz člana 371. KZ FBIH, M.S rođ.1980.god. iz Lukavca zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Teška krađa iz člana 287. KZFBIH i 4 krivična djela Krađa iz člana 286. KZFBIH i protiv O.K. rođ.1958.god. iz Tuzle zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Teška krađa iz člana 287. KZ FBIH.

U slučaju pozitivnog nalaza vještačenja oduzetih materija Kantonalnom tužilaštvu TK-a će biti dostavljeni izvještaji protiv: A.S. rođ. 1977.god., H.P. i D.H. rođ. 1986.god. svi iz Tuzle, A.S. rođ.1993.god. i I.O. rođ.1978.god. iz Gradačca, S.O. rođ.1980.god. iz Srebrenika i E.B. rođ.1993.god. iz Živinica zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga iz člana 239. KZFBIH.

Izvor: MUP TK