Mračan dan za slobodu interneta – Parlament EU izglasao kontraverzni zakon o autorskim pravima

733

Evropski parlament glasao je za usvajanje vrlo kontraverzne odredbe Članka 13. koja bi regulisala proizvodnju i distribuciju sadržaja na internetu pod okriljem povećanja zaštite autorskih prava.

Odluka će ažurirati 20-godišnja pravila o autorskim pravima u EU i upravljaće svime – od audiovizuelnog sadržaja do meme-a, na veliko užasavanje mnogih korisnika društvenih medija koji su već počeli objavljivati​ svoju žalost na internetu.

Zastupnici Evropskog parlamenta usvojili su zakon sa 348 glasova “ZA” i 274 “PROTIV”. Protivnici su se nadali da će biti napravljeni amandmani u zadnji čas, ali njihovi napori su bili uzaludni.

Julia Reda, njemačka zastupnica iz Piratske stranke, opisala je izglasavanje Članka 13. kao “mračan dan za internetsku slobodu”.

Članak 13. ili “Direktiva o autorskom pravu na digitalnom jedinstvenom tržištu” čini sve platforme pravno odgovornim za sadržaj koji se hostira i dijeli na njihovim platformama.

Proces ažuriranja zakona o autorskim pravima započeo je u Evropskoj komisiji prije dvije godine, navodno radi zaštite evropskih izdavača, emitera i umjetnika te jamčenja pravedne naknade od velikih tehnoloških tvrtki.

Prisiljavajući tvrtke poput Google-a, Facebook-a i Twitter-a da plaćaju autorima i izdavačima za reprodukciju njihovog rada na internetu, uključiti i u meme formatu, Evropska unija učinkovito sputava online meme-ove.

Teret će sada biti na tehnološkim tvrtkama da zaustave dijeljenje sadržaja na svojim platformama, što će vjerojatno osigurati još drakonskiju politiku slobode govora i objavljivanja sadržaja.

Zemlje članice EU sada imaju dvije godine da donesu vlastite zakone, stavljajući na snagu Članak 13.

Desetine hiljada ljudi prosvjedovalo je diljem Njemačke uoči glasanja, ocjenjujući ovaj zakon teškom internetskom cenzurom.Tehnološki gigant Google izjavio je da će, iako je direktiva “poboljšana”, ona i dalje dovesti do pravne nesigurnosti i narušiti kreativnu i digitalnu ekonomiju Evrope.

Kritičari tvrde da je jedini način da se članak 13. učinkovito provede putem korištenja filtera za učitavanje koji automatski provjeravaju sadržaj kako bi vidjeli je li zaštićen autorskim pravima ili ne, barem u teoriji.

Međutim, o tačnosti takvog sistema se tek treba u potpunosti raspravljati, a mogućnost zloupotrebe je odmah jasna.

(Izvor: Novi-Svjetski-Poredak.com)