Farmacetska firma iz Lukavca prva je u Bosni i Hercegovini koja je počela proizvoditi lijek Malkovir, i koji bi se na domaćem tržištu trebao naći za desetak dana.

Generički lijek koji je razvila farmaceutska tvrtka “Zada” farmaceutikals iz Lukavca, na tržištu Bosne i Hercegovine naći će se pod zaštićenim imenom Malkovir, prenosi “BHRT”. To su film tablete od 200 miligrama, koje u sebi sadrže hidroksihlorohin. Iz ove kompanije ističu kako nije riječ o novoj molekuli, već o lijeku koji se već koristi u liječenju malarije i ostalih autoimunih oboljenja. Iz tvrtke ističu kako su od početka pomno pratili dešavanja sa koronavirusom.

Izvršna direktorica za kvalitet i odgovorna osoba za puštanje lijeka u promet Alma Salkić rekla je da se krenulo u razvoj navedenog proizvoda koji se prema svim dosadašnjim ispitivanjima koja su rađena i koja se još rade, pokazao kao efiksan u tretmanu pacijenata oboljelih od koronavirusa.

Rukovodilac medicinskog centra Amela Hrnjić-Perolli izjavila je da je lijek trenutno pod lupom svjetske stručne javnosti i prate se studije koje su trenutno u toku.

– Prate se prelimirani izvještaji tih studija koji govore u prilog potencijalnijh efikasnosti hidrokshlorohina u terapiji koronavirusa. Prvenstveno se radi o upotrebi na hospitalziranim pacijentima pod nadzorom ljekara – objašnjava Amela Hrnjić-Perolli.

Stručnjaci kažu kako i koronavirus i malarija spadaju u infektivne bolesti.

Simptomi koji se ispoljavaju i kod jedne i kod druge su slični, djeluju na respiratorni sistem i prenose se preko životinja, te dodaju da su to bile poveznice zbog kojih su započeli sa primjenom ovog lijeka.

Zahida Binakaj iz Komore magistara farmacije Federacije BiH kaže da lijek djeluje na eritoricite uzročnika bolesti, i čim uništava eritorocite uzročnika, na taj način on sprečava opstanak i život virusa.

Lijek Malkovir prvenstveno će biti namijenjen za domaće tržište. 3 hiljade paketa besplatno će dostaviti kliničkim centrima na kojima su hospitalizirane oboljele osobe. Sirovine za proizvodnju, kažu, ima dovoljno.

Generalni direktor kompanije “Zada Pharmaceuticals” Davud Zahirović kazao je da će lijeka biti u dovoljnim količinama.

– Imat ćemo ga oko 20.000 pakovanja. Po procjenama stručnjaka I infektologa s kim sam lično komunicirao oni smatraju da će nama trebati oko 5.000 pakovanja – kazao je Zahirović.

Ovu farmacetsku kompaniju u Lukavcu je prije par dana posjetila i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković. Iz kompanije su potvrdili i to kako su za lijek Malkovir zainteresiranost pokazale i strane kompanije, te kako rade na registraciji ovog lijeka u drugim zemljama.

avaz.ba

A.Osmičić