Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović s ministrom saobraćaja i veza Republike Srpske Đorđem Popovićem, direktorom Autoputeva Republike Srpske Dušanom Topićem i predstavnicima izvođača Integral inženjering a. d. Laktaši i nadzora Institut IGH d. d. Zagreb obišao je gradilište na mostu preko Save kod Bosanske Gradiške.

Izgradnja mosta kod Bosanske Gradiške predstavlja zajednički projekat dviju zemalja, a realizira se na osnovu Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske.

„Ovo je primjer dobre saradnje i zajedničke gradnje jednog od važnih infrastrukturnih projekata Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Očekujemo da se radovi intenziviraju i da na proljeće 2022. godine otvorimo ovaj most koji ima izuzetan značajan za obje zemlje, a naročito Bosnu i Hercegovinu jer se njime omogućava povezivanje na mrežu evropskih cestovnih koridora“, istakao je ministar Mitrović.

„Most preko Save će u skorijoj budućnosti već postojeću autocestu Bosanska Gradiška – Banja Luka povezati s mrežom evropskih autocesta, što ima izuzetan značaj za građane i privredu Republike Srpske i Bosne i Hercegovine ali i region. Izgradnja dva mosta preko Save, u Gradišci i Rači, najznačajniji su regionalni projekti koji se realiziraju u BiH“, ističe ministar Popović.

Most ‘Gradiška’ spojit će bh. autocestu s planiranom brzom cestom s hrvatske strane koja bi išla od granice s Bosnom i Hercegovinom preko Okučana i Virovitice do granice s Mađarskom.

„Most preko Save kod Bosanske Gradiške jedan je od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u RS i BiH, te je pravo zadovoljstvo biti učesnik i svjedok realizacije ovako velikog i važnog posla, posebno jer se na početak izgradnje dugo čekalo. Izgradnjom ovog mosta će mreža autocesta u Republici Srpskoj biti povezana na evropsku prometnu mrežu i tako dobiti svoj puni smisao i značaj“, rekao je direktor Topić.

Ukupna dužina mosta je 426 metara, širina je 22,6 metara a imat će četiri prometne trake, po dvije u svakom smjeru, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH. (BiznisInfo)