RMU Zenica dužan je 141 milion maraka Poreznoj upravi i to je teška ”omča oko vrata” ovog rudnika. Problem je tek sada isplivao na površinu iako je on, kažu rudari, dugogodišnji. Naime, račun rudnika blokiran je  zbog čega su rudari ostali bez plata. No, poruka sa sastanka u Vladi FBiH koji je održan u utorak dodatno ih je zabrinula.

”Od tri jame aktivna je jedna jama i za takvu količinu proizvodnje iz rudnika Zenica, Elektroprivreda BiH u skladu sa svojim aktima ne može iznaći rješenje iz ovakve situacije.” – istakao je Bajazit Jašarević, direktor JP Elektroprivreda BiH.

Također, iz ministarstva industrije, energije i rudarstva poručuju da je potrebno uraditi reorganizaciju rudnika Zenica. S druge strane, rješenja za RMU Breza ima, zaključeno je na sastanku.

”Dakle deset  dana smo dali da se generalno riješi ovaj problem i sa rudnikom Zenica i sa rudnikom Breza. Breza će biti do petka riješena, za Zenicu ostajemo da riješimo par dana iza toga..” – kazao je Nermin Džindić,  federalni ministar industrije, energije i rudarstva.

O stanju u rudnicima sutra će se raspravljati i na sjednici Vlade FBiH koja će, najavio je ministar, pokušati sanirati trenutni problem.

Krekini rudari čvrsto stoje uz svoje kolege iz Zenice, baš kao i rudari Đurđevika koji su se pridružili protestu u Sarajevu. Međutim, situacija je izuzetno teška i u Tuzlanskom kantonu…

Iako se za sada plate i doprinosi redovno uplaćuju rudari rade u skoro neizdrživim uslovima i to sve zbog nepoštivanja dogovorenog, tvrdi  Tokić. Obećanih 158 miliona namijenjenih poboljšanja uslova rada rudara nikada nisu stigle u Kreku. U čitavoj ovoj situaciji posebno zabrinjava činjenica da je Kolektivni granski ugovor istekao jučer, dok je za danas zakazana sjednica na kojoj bi moglo doći do dogovora o stupanju u generalni štrajk Krekinih rudara 23. septembar.

”Zamislite par hiljada da dođe u glavni grad, a nas ima više od 9,5 hiljada neka dođe polovina to je broj koji… nije dobro da se desi! Zato ćemo učiniti sve, zamoliti sve… pokušat ćemo da dođe do potpisivanja granskog kolektivnog ugovora i nagovještaja realizacije onog što je dogovoreno i što su obećali, mi ne tražimo ništa što nije odlukama pokriveno.’ – rekao je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata Rudnika Kreka.

Rudari traže, između ostalog, i mehanizovano čelo u rudniku Mramor, bager za rudnik Dubrave, te remont bagera za rudnik Šikulje.

”Plašim se jedne stvari da upravo zbog blokade računa ne dođe do kraha proizvodnje samim tim dolazi do kraha energetike u BiH…” – kazao je Nedim Suljić, voditelj doktorskog studija građevinarstva UNTZ.

Da do toga ne dođe potrebno je, za početak, isplatiti rudarima ono osnovno: plate za pošteno zarađeni komad hljeba, a krampu zamijeniti novom opremom.

Izvor: RTV Slon