Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar obilježen je u Kafeteriji „Sunce“ u Modriči.

Organizator događaja je Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima sa Dnevnim centrom Sunce Obervalisa.  Obilježavanju  su pored   djece sa posebnim potrebama  i njihovih roditelja prisustvovali zamjenik načelnika opštine Nikola Savić, načelnica Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti  Alenka Ilovčević i  načelnica Odjeljenja za boračko – invalidsku zaštitu i opšte poslove Bosa Novaković.

„Dan osoba sa invaliditetom svake godine obilježavamo sa djecom ometenom u razvoju u objektu koji je izgrađen uz pomoć naših prijatelja iz Švajcarske. Mi pridajemo veliki značaj ovoj populaciji kako bi njima i njihovim roditeljima bar malo olakšali život“, rekao je zamjenik načelnika Nikola Savić.

Ovom prilikom podijeljeni su  prehrambeni paketi koje je za svoje članove obezbijedilo Udruženje za za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima.

„Dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama ima veoma važnu ulogu u edukaciji djece ometene u razvoju, jer u njemu rade mlade i stručne osobe. Danas smo u srednjoškolskom centru održali jedno tematsko predavanje.

Prije par godina djeca iz ove populacije nisu imala gdje da borave. U saradnji sa Dnevnim centrom, Centrom za socijalni rad i opštinom Modriča puno smo napredovali kada je u pitanju edukacija naše djece. Ja sam takođe roditelj djeteta ometenog u razvoju.

Pomažemo im da se socijalizuju i da se osjećaju prihvaćeni u društvu. Zamolio bih sve ljude dobre volje da se uključe u pomoć djeci iz ovih kategorija“, istakao je Radovan Todorović, predsjednik Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima.

TVB1/Opština Modriča