„Trening za trenere“, naziv je AktivKULT kampa koji je od 1. do 7. augusta 2019. godine održan u Gradačcu u organizaciji Udruženja KULT Gradačac, Vijeća mladih Općine Gradačac i Grada Gradačac.

Sada već tradicionalni AktivKULT kamp okupio je preko 20 mladih Gradačačana koji su tokom sedam dana trajanja kampa imali priliku učiti o vještinama trenera, komunikaciji, javnom nastupu, timskom radu, pisanju projektnih prijedloga i korištenju digitalnih alata u neformalnom obrazovanju, ali i razmijeniti svoja dosadašnja iskustva. AktivKULT kamp je prva od aktivnosti u sklopu projekta „AKTIVizam na djelu!“, koji se održao na prostoru budućeg Trening centra za mlade, na obali jezera Vidare.

Projekat je podržan kroz Regionalni program lokalne demokratije Zapadnog Balkana – ReLOaD, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

„Ovogodišnji kamp predstavlja ustvari jednu vrstu evaluacije naših dosadašnjih obuka, kampova i projekata. Naime, omladinski lideri/ice, koji su prošli ovaj trening, imat će mogućnost da naučena znanja prenesu u kreiranju svojih radionica, na temu koju oni odaberu, i u pokretanju vidljivih promjena u  svojoj lokalnoj zajednici-volonterskih akcija.“ – ističe organizator kampa

Utisci učesnika ovogodišnjeg AktivKULT kampa su sljedeći:

„Pohvalio bih trenera Emira Karamujića na odlično pruženom znanju iz tema verbalne i nerverbalne komunikacije te vještinama u vođenju radionica. Atmosfera koja je na kampu vladala je zračila pozitivnom energijom. Kroz sedmodnevno iskustvo kampovanja, svi učesnici , uključujući i mene samog, smo u velikom procentu pobijedili strah od javnog govora i nastupa. Smatram da će nam ovaj trening biti dobra podloga u bućnosti, ukoliko odlučimo pokrenuti vlastite radionice i sesije.“  -Mehdin Omić.

„Nevjerovatno kako nešto može biti u istu ruku i edukativno i zanimljivo, a istovremeno upoznate divne i inspirativne osobe. Nisam ni pomislio da ću dobiti priliku da se ovoliko promijenim, da se oslobodim pred drugima i da mogu pričati o nekim temama. Hvala Udruženju “KULT” Gradačac i organizatorima na pruženoj prilici!” – Ismar Ajkunić

Pored svih radionica i aktivnog rada, učesnici/ce su imali priliku posjetiti Ronilački klub „Vidara“ i upoznati se sa njihovim radom, a domaćini su se potrudili i organizovali radionicu ronjena, što je izazvalo oduševljenje kod omladinaca.

 „U narednom periodu nas očekuje priprema dvodnevnih radionica, a priliku za pohađanje istih će imati mladi iz Gradačca u mjesecu septembru i oktobru ove godine. Sve potrebne informacije i tačne termine održavanja radionica biti će objavljeni na Facebook stranici Udruženja, a mi vas pozivamo da nas zapratite i uključite u nastavak projekta.“ – navode iz Udruženja KULT Gradačac