MIZ Gradačac

Kao i godinama unazad MIZ Gradačac ima bogat ramazanski program približavajući ljepote Ramazana svojim sugrađanima. Ove godine je situacija specifična, ograničeni smo na domove i niko od nas običnih smrtnika ne zna kako će se situacija odvijati, a nadamo se najboljem. Možda ovaj Ramazan, koji se našao u vremenu pandemije COVID-19 smiri našu dušu, probudi zanemarenu porodičnu ljubav i učvrsti porodične veze.

Ipak neki projekti su mogući, pa vam prenosimo obavijest od MIZ Gradačac.

Ovogodišnji predramazanski i ramazanski program Medžlisa Islamske zajednice Gradačac usklađen je sa postojećim okolnostima zbog pandemije koronavirusa. Ukoliko u narednom periodu dođe do promjene tih okolnosti, ovaj program biće prilagođen tim promjenama.

1. Predramazanska i ramazanska akcija dobročinstva „Otvorimo 1000 vrata“. Realiziraju je džemati Medžlisa (imami, džematski odbori, volonteri). Predviđeno je da se učini dobročinstvo socijalno-ugroženim osobama, bolesnicima, starijim osobama, šehidskim porodicama (posjeta i paket ili posjeta i hedija). Ove posjete uskladiti sa trenutnim okolnostima. Rok: april-maj 2020.godine, a preporučuje se završetak prije ramazana gdje je to moguće.

2. Predavanja, akademije, ostali programi.

2.1. Mektebi: sprovesti kampanju „Ostani kod kuće“ prije ramazana (mekteblije će muallimu dostaviti sliku sa napisom „Ostani kod kuće“, a od toga će se napraviti zajednička slika u Foto scape programu, objaviti na FB-stranici džemata; predramazanska akademija/program mekteblija (ZOOM ili druge platforme ili viber); u toku ramazana odraditi sljedeće: organizirati kviz ili test, video/audio snimak učenika koji dobro uče Kur’an; recitacije učenika o ramazanu ili čitanje hadisa i ajeta; takmičenje u učenju ezana i mujezinluku i ostalo po izboru muallima.

2.2. Omladinski program: predramazanska online debata o postu u ramazanu; video/audio ramazanske poruke mladih; takmičenje (test) o postu i ramazanu; online ramazanska druženja, dersovi, debate (ZOOM i druge platforme); učenje Kur’ana ili Jasina mladih.

2.3. Program za ženski džemat: na nivou Medžlisa-predramazanski online ders; online predavanja i druženja u toku ramazana jedanput sedmično, te na nivou džemata prema mogućnostima.

2.4. Predavanja imama u džematu: putem online platformi (Viber, ZOOM, Facebook itd.)

2.4. Online ders LIVE/UŽIVO: jedanput sedmično u ramazanu. Predavači: glavni imam i imami.

2.5. Izrada ramazanskog programa u saradnji sa lokalnim medijima (B1 TV, Radio Gradačac i drugi): učestvuje nekoliko imama.

3. Mukabele, teravija, zekat i vitre: uobičajena organizacija akcije prikupljanja zekata i vitara, a o načinu organizacije mukabela, dnevnih namaza i džuma-namaza, posebno teravije bićete obaviješteni na vrijeme kad dobijemo instrukcije od Rijaseta.

RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN.

A.Osmičić