Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić boravi u službenoj posjeti Republici Turskoj, gdje se danas sastao s generalnim direktorom  Turske agencije za koordinaciju i saradnju (TIKA) Serkanom Kayalarom.
 
Tom prilikom potpisani su sporazumi gdje će, udruženim sredstvima Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i Turske agencije za koordinaciju i saradnju, biti omogućeno provođenje projekata u povratničkim sredinama.
 
– Nakon potpisanog protokola o saradnji željeli smo konkretizirati naše aktivnosti i usmjeriti ih u neke od povratničkih sredina. Danas smo razgovarali o svim mogućim vidovima saradnje i podrške održivom povratku. U temelju djelovanja TIKA-e leži vanjska politika Turske u čijem fokusu je čovjek i humanost. TIKA intenzivno i sveobuhvatno radi i trudi se da svakim novim projektom na polju razvojne pomoći bude lider u stvaranju promjena, pa tako i promjenama u povratničkim zajednicama širom Bosne i Hercegovine – kazao je ministar Ramić.
  
Prilikom posjete najavljena je izgradnja infrastrukture u povratničkim mjestima, te istaknuto da dobra saradnja dvije države stvara nove prilike i za povratnike kroz podršku u zapošljavanju i poljoprivredi.
 
– Realizacija dogovorenih aktivnosti će ubrzo uslijediti. Bosna i Hercegovina zauzima posebno mjesto u radu i djelovanju TIKA-e i turskog naroda, a taj odnos se jednako reflektuje i na polje razvojne podrške. Do sada je  putem ove agencije realizovano preko 850 značajnih projekata u Bosni i Hercegovini. Najčešće su to bili projekti u sektorima obrazovanja, zdravstva, poljoprivrede i stočarstva, jačanja i razvijanja društvene i administrativne infrastrukture, pa sve do podrške razvoju turizma, te očuvanja zajedničkog kulturno-historijskog naslijeđa – istakao je ministar Ramić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.